Prachtig waterschapshuis op een unieke plek in het historische Ameide

Op een werkelijk unieke plek aan de buitenrand van het wonderschone historische binnenstadje van Ameide, met vele karakteristieke, statige en monumentale panden als buurman ligt dit prachtig gedecoreerde, markante, voormalige Ambachtshuis/Waterschapshuis van de Alblasserwaard. De bijzonder fraaie historische gevelelementen in empire stijl uit 1760, evenals de schitterende open haardpartij in de living (vroegere bestuurskamer) op de eerste verdieping kenmerken de relatieve rijkdom van die tijd. De riante inwendige ruimte biedt alle gelegenheid voor een breed scala aan opties om te wonen en/of te werken. Uiteraard is dubbel bewonen ook een optie.

Omschrijving

Omschrijving

Het pand is een Rijksmonument, en tevens gesitueerd in een aangewezen gebied van Beschermd Stadsgezicht. De inhoud omvat circa 1600 m³, met een netto woonoppervlak van maar liefst circa 495 m² (excl. kelder en vliering).  Aan buitenruimte heeft u de beschikking over een grappige, lichte patiotuin van ruim 4,60 x 4,30 m. tussen het voor- en het achterhuis, alsook over een achtertuin van circa 5x7 meter op de zonnige Zuid/Westzijde. Het totale grondperceel meet 274 m². De staat van onderhoud van het pand is zeer goed. Nog vrij recent is de keuken vernieuwd, en ook het schilderwerk is op orde. Sanitair en algehele afwerking zijn uitstekend voor elkaar. De vele originele details; zoals de doorleefde balken en houten vloeren, de mooie trap en het schitterende trappenhuis geven het huis een unieke sfeer. De diverse, grote kamers bieden meerdere indelingsmogelijkheden, laat u dus inspireren! De indeling is als volgt:

Parterre
Entree aan de voorzijde met hal, meterkast en garderobe; hele lange, statige gang met hardstenen vloer + vloerverwarming en in het midden een antieke trap naar boven; toilet; voorkamer/ atelier met balkenplafond en schouw (dit was ooit de logementsruimte ten tijde van de Heemraden); patiotuin; achterkamer/atelier; 2e trap naar boven, inpandige berging met werkkast; toegang tot de 1,9 m. stahoge provisiekelder; tuinkamer / zitkamer met tuindeur en planken vloer; dichte keuken.

Eerste verdieping
Overloop met garderobe; de riante living aan de voorzijde met parket, wit houten plafond, inbouwkastenwand, de zeer fraaie monumentale (1756) schouw/haard met houtgesneden wapen EN het unieke uitzicht over de Lek; nieuwe, luxe, moderne halfopen keuken met inbouw apparatuur; gang met toilet; riante ouder slaapkamer (thans atelier) aan de patiozijde, een 2e slaapkamer, aan de tuinzijde, met eigen kleedkamer; badkamer met douche, dubbele wastafel en toilet.     

Tweede verdieping
Vaste trap. Monumentale hoge zolder aan de achterzijde met dakramen en 2x HR cv opstelling (2008) met cascade schakeling, tussengang met wastafel; ruime voorzolder met aparte bedstee; 2e badkamer met douche, toilet en wastafel; prachtige, grote 4e slaapkamer met 2 originele, monumentale bedstedes.

Derde verdieping
Vliering.

Geschiedenis
De lange geschiedenis gaat terug tot 1601 toen Magchiel Petersen, schoenmaker van beroep (hij werd op 12 december 1603 aangesteld tot schepen) het pand kocht. In 1760 verwierf het Hoogheemraadschap van de Alblasserwaard het pand en werd het “rijkelijk” verbouwd, onder andere naar het huidige buitenaanzicht. De ook nu nog aanwezige bedsteden op zolder werden in die tijd door de Heemraden zelf gebruikt in tijden van inspectie of  bij dreiging van hoog water. Vanaf 2004 gebruiken de huidige bewoners dit riante pand als woonhuis en tevens voor hun beider atelier.
De bestemming van het pand luidt: Gemengd. Dit impliceert dat een breed scala aan gebruiksmogelijkheden open ligt naar de toekomst. Wonen, werken, winkel, horeca, etaleren, praktijk, hobby en cultuur of een veelzijdige combinatie ervan; vrijwel alles is mogelijk binnen het vigerende plan. Met recht dus een multifunctionele bestemming. Door de rustige, veilige ligging zal ook een gewoon gezin hier prima z’n draai kunnen vinden. Dit blijkt ook uit het schuin tegenover het pand gelegen sfeervolle, openbare buitenzitje waar de buurt regelmatig bij elkaar komt om een glaasje te drinken, bij te kletsen en waar de kinderen kunnen spelen.

Ameide
Ameide is gunstig gesitueerd direct aan de rivier de Lek. Het is een gezellig, sfeervol dorp met ook een nieuwer gedeelte en het biedt vele voorzieningen binnen het dorp zelf. Vanaf 1-1-2019 valt Ameide onder de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden (Leerdam, Vianen, Zederik), deze gemeente gaat dan bij de provincie Utrecht horen. Ook uitvalswegen zijn op korte afstand bereikbaar (A27 op 6 km. en A2 op 11 km.). Daarnaast zijn de iets grotere steden als Vianen (11 km.), Gorinchem (20 km.), Nieuwegein (17,5 km.) en Utrecht (25 km.) prima bereikbaar!

Mocht u nog niet volledig overtuigd zijn van de aantrekkelijke, exclusieve pluspunten van dit prachtige klassieke pand dan brengen wij graag nòg een absoluut uniek aspect onder uw aandacht. De living. Deze werkelijk fantastische, statige, wat hogere ruimte op de eerste verdieping omvat circa 50 m², is voorzien van een originele inbouwkastenwand en een wel heel bijzondere schouw met open haard, met het wapen van het Hoogheemraadschap. En dan het uitzicht. U kijkt vanuit uw luie stoel, over de dijk, in lengterichting, (!) over de Lek. Wat een super uitzicht! Wat mooi! Dit is met recht UNIEK!

Video

Brochure downloaden

Brochure downloaden naar boven

Meer informatie over dit object?

Vraag dan snel de prospectus aan!
Dit doet u snel en eenvoudig door op de prospectus te klikken. Eenmalig maakt u een account aan en u hebt direct toegang tot de prospectus van alle prachtige objecten die wij in aanbod hebben! Door bij ons bekend te zijn kunnen wij u tevens de snelle en adequate service leveren die u van ons gewend bent!

Klik op de prospectus om deze te openen.

Vraag bezichtiging aan

Vraag bezichtiging aan naar boven

Locatie van boven

Locatie van boven naar boven

Plan route

U vertrekt vanaf

Toon route

Bel direct

Deel deze pagina
X

Wij
brengen u het
leukste nieuws!

Ontvang onze nieuwsbrief