Rijksmonumentaal landhuis gelegen op een prachtig perceel in Baarn

Op een toplocatie in de villawijk Pekingpark, op een ruim perceel van circa 1.700m2, ligt de romantische, rietgedekte vrijstaande villa met veranda, apart gelegen kantoor/gastenverblijf en royale achtertuin met veel privacy. Deze bijzondere villa uit 1933 is parabolisch van vorm en heeft een volledig ronde plattegrond.  Er zijn zowel kenmerken uit de Amsterdamse School als Afrikaanse invloeden in de villa terug te vinden. Uniek in Nederland en zeker voor Baarn! De villa is aangemerkt als Rijksmonument en verkeert in goede staat van onderhoud.

Omschrijving

Omschrijving

De tuin is een waar lustoord met wilde rietplanten, hoge bomen en diverse zonneterrassen. Er heerst een intieme sfeer waardoor het er heerlijk toeven is. Voor kinderen is het de ideale tuin om hutten te bouwen, zich te verstoppen en te voetballen. Naast het huis bevinden zich een kantoor/gastenverblijf van circa 40 m2 en een carport. De ligging van het huis is ideaal: op loopafstand van de Nieuwe Baarnsche School, het NS-station, het centrum, het Baarnsch Lyceum en het Baarnse bos. 

Kortom: een charmant familiehuis op een prachtige plek in de geliefde buurt Pekingpark! 

Beschrijving van de indeling 
De gemeenschappelijke vertrekken van het huis liggen op de eerste verdieping: de ruime hal, de woonkeuken, de woonkamer met veranda, de eetkamer en de werkkamer lopen naadloos in elkaar over.  Op de tweede verdieping zijn 3 slaapkamers, een studeerkamer, een ruime badkamer en een toilet. De zolder met robuuste hanenbalken herbergt nog een vierde slaapkamer en een zolderruimte.  De benedenverdieping leent zich voor vele doeleinden: hobbyruimte, muziekruimte, speelkamer of atelier. Menig feestje of muziekavond is hier gegeven. Verder is er een aparte wasruimte. De voormalige garage wordt nu gebruikt als bergruimte maar biedt ook andere mogelijkheden. 

Het separate kantoor/gastenverblijf bestaat uit een ruimte van zo’n 40m2 en is voorzien van een eenvoudige pantry, een toilet, douche en wastafel. 

Woonoppervlak ca. 322 m2
Kantoor/guesthouse ca. 40 m2 
Perceeloppervlak 1.691 m2 

Kort samengevat 
• Begane grond: entree, hobby/muziekkamer, toilet, wasruimte en opstelling gas c.v. 
• Eerste verdieping: hal, sfeervolle woonkamer met haard, eetkamer met doorloop naar grote zonnige veranda, bibliotheek, woonkeuken, toilet. 
• Tweede verdieping: 3 slaapkamers, studeerkamer en ruime badkamer, apart toilet. 
• Derde verdieping: grote zolderkamer, berging, vliering. 

Historie 
In Baarn wordt dit woonhuis door zijn vorm ook wel ‘de molen’ genoemd. De oorsprong van het ontwerp ligt echter veel verder weg dan gedacht! Voor de oorspronkelijke opdrachtgever was een reis door Afrika, en in het bijzonder de Afrikaanse rondavel (een ronde hut met rieten dak), de inspiratiebron voor dit bijzondere huis. Aannemer Zwart liet het huis in 1933 bouwen voor zijn dochter. Architect A.H. van Wamelen uit Leusden maakte een ontwerp in een expressionistische bouwstijl en gaf het huis een bolvormige rieten kap. De schoorsteen vormt het middelpunt van het huis. In het grotendeels nog oorspronkelijke interieur zijn duidelijk de invloeden van de Amsterdamse school terug te zien. Boven de oorspronkelijke bouwtekeningen uit 1933 staat ‘Landhuisje’, maar ten tijde van de bouw moet het ontwerp een wel heel grote uitdaging zijn geweest!  Vanwege het unieke karakter en het feit dat het interieur en exterieur zo met elkaar verbonden zijn, is dit huis terecht aangemerkt als Rijksmonument. 

Omschrijving rijksmonumentenregister 
Dit rijksmonument heeft een nagenoeg cirkelvormige plattegrond onder een paraboolvormige met riet gedekte kap. De plattegrond bestaat uit een cirkel waaraan aan de zuidzijde een niervormige uitstulping is aangebracht: hier bevindt zich de entree van het huis. Het pand telt boven de begane grond drie volwaardige verdiepingen. Het muurwerk loopt, behalve ter hoogte van het niervormige deel van de plattegrond, tot en met de eerste bouwlaag. Erboven bevindt zich de kap met een ruime overstek. In de kap zijn de overige verdiepingen ondergebracht. Aan weerszijden van de voordeur zijn twee houten zuilen geplaatst. Links van de voordeur zitten de oorspronkelijke garagedeuren. Op de begane grond is de gevel verder rondom voorzien van ronde gietijzeren stalvensters. In een inham van de achtergevel bevindt zich de achterdeur. 

De achtertuin is op het noorden gesitueerd, tegen de westzijde is de onderbouw van de veranda van de eerste verdieping gelegen. De prachtige eiken gebinten zijn enkele jaren geleden gerestaureerd en een lust voor het oog. De zonnige veranda is vanuit het huis vanaf de eerste verdieping te bereiken via terrasdeuren en van buiten via een trap. Bijzonder is dat de zijwanden van de veranda rietgedekt zijn (verticaal). Door de ronde vormen en de dakvorm zijn in- en exterieur zeer met elkaar verweven. Het interieur is daarbij ondergeschikt gemaakt aan de uiterlijke verschijningsvorm van het huis. 

Het huis voegt door zijn vorm een geheel eigen sfeer aan het bewonen toe. Een huis om thuis te komen, een huis om van te houden.

Brochure downloaden

Brochure downloaden naar boven

Meer informatie over dit object?

Vraag dan snel de prospectus aan!
Dit doet u snel en eenvoudig door op de prospectus te klikken. Eenmalig maakt u een account aan en u hebt direct toegang tot de prospectus van alle prachtige objecten die wij in aanbod hebben! Door bij ons bekend te zijn kunnen wij u tevens de snelle en adequate service leveren die u van ons gewend bent!

Klik op de prospectus om deze te openen.

Vraag bezichtiging aan

Vraag bezichtiging aan naar boven

Locatie van boven

Locatie van boven naar boven

Plan route

U vertrekt vanaf

Toon route

Bel direct

Deel deze pagina
X

Wij
brengen u het
leukste nieuws!

Ontvang onze nieuwsbrief