Rijksmonumentaal landhuis gelegen op een prachtig perceel in Baarn

In Baarn staat aan de Nicolaas Beetslaan 48 een bijzondere en opmerkelijke rijksmonumentale villa, gebouwd in 1933. Het parabolisch gevormde landhuis staat in de wijk Pekingpark aan een rustige laan. De bolvormige rieten kap geeft het huis een bijzonder aanzien mede doordat het riet aan de zijkant van het huis is doorgetrokken is tot aan de begane grond. De oorspronkelijke opdrachtgever raakte geïnspireerd tijdens zijn reis door Afrika. Dit heeft geresulteerd tot het ontwerp van architect A.H. van Wamelen uit Leusden in een expressionistische bouwstijl. Het huis heeft een prachtige rieten kap die op enkele plaatsen is voorzien van rijen dakvensters. Het dak eindigt in een grote ronde schoorsteen. In het grotendeels oorspronkelijke interieur zijn invloeden van de Amsterdamse school terug te zien. Dit huis is bijzonder sfeervol en niet voor niets een rijksmonument vanwege het unieke karakter en het feit dat het interieur en exterieur zo met elkaar verbonden zijn.

Omschrijving

Omschrijving

Het huis staat op een riant perceel van circa 1.700 m2 en naast het huis is een gastenverblijf annex praktijkruimte van circa 40 m2. De volwassen tuin met vijver geeft het huis een intieme sfeer waardoor het heerlijk vertoeven is in en om het huis. De Nicolaas Beetslaan ligt op loopafstand van het station van Baarn, er is een basisschool om de hoek en de winkelstraat is vlakbij. Ook op loopafstand is het Baarnsche (honden)bos. In de nabijheid bevinden zich twee middelbare scholen.

Omschrijving
Dit rijksmonument heeft een nagenoeg cirkelvormige plattegrond onder een paraboolvormige met riet gedekte kap. De plattegrond bestaat uit een cirkel waaraan aan de zuid zijde een niervormige uitstulping is aangebracht: hier bevindt zich de entree van het huis. Het pand telt boven de begane grond drie volwaardige verdiepingen. Het muurwerk loopt, behalve ter hoogte van het niervormige deel van de plattegrond, tot en met de eerste bouwlaag. Erboven bevindt zich de kap met een ruim overstek. In de kap zijn de overige verdiepingen ondergebracht. Aan weerszijden van de voordeur zijn twee houten zuilen geplaatst. Links van de voordeur zitten de oorspronkelijke garagedeuren. Op de begane grond is de gevel verder rondom voorzien van ronde gietijzeren stalvensters. In een inham van de achtergevel bevindt zich de achterdeur.

De achtertuin is pal zuid gesitueerd, tegen de westzijde is de onderbouw van de veranda van de eerste verdieping gelegen. De prachtige eiken gebinten zijn enkele jaren geleden gerestaureerd en een lust voor het oog. De veranda is vanuit het huis vanaf de eerste verdieping te bereiken via terrasdeuren en van buiten via een trap. Bijzonder is dat de zijwanden van de veranda rietgedekt zijn (verticaal). Door de ronde vormen en de dakvorm zijn in- en exterieur zeer met elkaar verweven. Het interieur is daarbij ondergeschikt gemaakt aan de uiterlijke verschijningsvorm van het huis. De indeling van het interieur is bijzonder en nagenoeg oorspronkelijk.

Begane grond
Via de markante entree komt u in het huis. De begane grond (circa 84 m2) bestaat uit een ruimte entree met trappartij naar de eerste verdieping. Aansluitend treft u rondom een grote wasruimte, de CV ruimte, een achteruitgang, een separaat toilet, een (ronde) hobbyruimte en de oorspronkelijke garage.

Verdieping (bel-etage) (circa 88 m2)
De trappartij in de hal leidt naar de eerste verdieping, die als bel-etage te beschouwen is. Hier komt u via de vestibule met een ruim toilet in een centrale hal. Vanuit hier kunt u rond lopen en van de ene kamer naar de andere kamer lopen. Met de klok mee treft u allereerst de woonkeuken. De hal is van de woonkeuken gescheiden middels een paneeldeur. De keuken is - met gevoel voor het oorspronkelijke ontwerp (Amsterdamse School) en de tijdsgeest een zeer ingetogen keuken gerealiseerd. Deze is van alle gemakken voorzien maar is bescheiden van opzet. Een oude oostenrijkse keukenkast voor specerijen staat centraal in de keuken. Tevens is er plek voor een gezellige ronde eettafel. Als u doorloopt komt u via openslaande deuren met roedenverdeling in de woonkamer van circa 28 m2. Hier bevindt zich een 'inglenook', een open haard in een verlaagde nis. De wanden van de inglenook zijn bekleed met siermetselwerk bestaande uit handvormbakstenen en grote rivierkeien. In de woonkamer bevindt zich een deur naar de veranda. Vanuit de woonkamer loopt u door naar de eetkamer. Ook hier wederom openslaande deuren met roedenverdeling die de ruimten van elkaar scheidt. Vanuit de eetkamer is een buitendeur die toegang geeft tot het prachtige - in eikenhout - uitgevoerde veranda. Vanuit de eetkamer met vijf ramen komt u weer in de gang met aansluitend de vestibule. In deze gang de trappartij naar de bovengelegen verdieping en een separate kamer, de bibliotheek met boekenkasten en een werkblad die rond lopen.

Tweede verdieping (circa 81 m2)
De tweede verdieping in de kap wordt gekenmerkt door een ronde centrale spil, de schoorsteen, waaromheen een viertal kamers gegroepeerd zijn. Allereerst een royale overloop die toegang geeft tot alle slaapkamers en een toilet. Vervolgens de masterbedroom (circa 24 m2) die toegankelijk is via de badkamer. Deze badkamer circa 7,4 m2, is voorzien van dubbele wastafel, ligbad en douche. Het is mogelijk om de slaapkamer ook weer separaat toegankelijk te maken. Aansluitend een drietal slaapkamers variërend in grote tussen de 7 en 9 m2.

Zolderverdieping
Vanuit de overloop kunt u met een steektrap naar de kapverdieping Deze kapverdieping is een volwaardige ruimte waarbij grote spanten ten behoeve van de kapconstructie de ruimte separeert. Hier bevinden zich een ruime slaapkamer met wastafel, een open ruimte en een berging.

Gastenverblijf annex praktijkruimte
Rechts naast het huis is via de oprit het gastenverblijf annex praktijkruimte bereikbaar. Het betreft een rechthoekige ruimte van circa 40 m2 voorzien van een twee grote dakkoepels ten behoeve van de daglichttoetreding. Tevens is er een eenvoudige pantry en een toilet met douche en wastafel. Naast het gastenverblijf is een grote carport met een capaciteit van twee auto’s achter elkaar.

Tuin
Het perceel is circa 1.700 m2 groot. De tuin rondom het huis dateert qua opzet uit de jaren ’80. De oorspronkelijke toegang tot de garage in het huis bestaat niet meer, hiervoor is de carport rechts naast het gastenverblijf voor in de plaats gekomen. In de tuin is ook gewerkt met ronde en niervormige vormen die goed tot uiting komt in de twee aanwezige vijvers die in elkaar overlopen. Aan de achterzijde loopt het perceel breed uiteen waardoor er een oase van rust is. Een plek voor een zwembad completeert het geheel.

Brochure downloaden

Brochure downloaden naar boven

Meer informatie over dit object?

Vraag dan snel de prospectus aan!
Dit doet u snel en eenvoudig door op de prospectus te klikken. Eenmalig maakt u een account aan en u hebt direct toegang tot de prospectus van alle prachtige objecten die wij in aanbod hebben! Door bij ons bekend te zijn kunnen wij u tevens de snelle en adequate service leveren die u van ons gewend bent!

Klik op de prospectus om deze te openen.

Vraag bezichtiging aan

Vraag bezichtiging aan naar boven

Locatie van boven

Locatie van boven naar boven

Plan route

U vertrekt vanaf

Toon route

Bel direct

Deel deze pagina
X

Wij
brengen u het
leukste nieuws!

Ontvang onze nieuwsbrief