Bijzondere onder architectuur gebouwde villa in Epe

In Epe bevindt zich aan de Jagtlustweg landgoed „De Lichtbaak” een unieke en bijzondere onder architectuur gebouwde villa uit 1959. Een tijdloos ontwerp en de afgelopen jaren volledig gerestaureerd met liefde voor de oorspronkelijke details maar ook met oog voor hedendaags gebruiksgemak. De vintage-villa ligt midden in de natuur van de Noord-Veluwe op een perceel van maar liefst 13 hectare! Vanuit de woonkamer - en eigenlijk vanuit elk vertrek van het huis - kunt u eindeloos genieten van de prachtige natuur, afgewisseld met heide, bosgrond, een aangelegde siertuin, een fraaie vijver en een groot stuk weiland. Er is een stal en een weiland zodat het ook geschikt is voor paardenliefhebbers. Het landgoed is gerangschikt onder de Natuurschoonwet, hetgeen diverse fiscale voordelen biedt. De ligging is gunstig ten opzichte van de snelwegen A28 en A50 en het geheel ligt op enkele minuten afstand van de gezellige dorpskern van Epe.

Omschrijving

Omschrijving

Via de oprijlaan komt u op het domein van het huis. Verscholen achter de bomen ontwaart u het huis. Een prachtig plein beëindigt de oprijlaan en geeft u een blik op het huis. In 1959 werd De Lichtbaak onder architectuur van J.W.C. (Joost) Boks (1904-1986) gebouwd. De toenmalige opdrachtgever had de wens om zijn verzameling crucifixen onder te brengen in een museale ruimte die onderdeel moest worden van het nieuwe huis. Deze museale ruimte verbindt de verschillende bouwvolumes met elkaar en in deze ruimte zijn schijnbaar willekeurige vierkante en liggende openingen uitgesneden. Deze dienden een dubbel doel: niet alleen zorgden ze voor lichttoetreding, ze fungeerden ook als vitrinevensters. Na de eerste eigenaar wisselde het huis diverse keren van eigenaar. De oorspronkelijke crucifixen collectie werd succesvol verkocht door het veilinghuis Sotheby’s. De huidige eigenaars kochten het landgoed in 2011. Het was verwaarloosd en werd met heel veel liefde en oog voor detail gerestaureerd, waarbij het oorspronkelijke ontwerp, de pure vormentaal en ook de oorspronkelijke materialisatie uitgangspunt waren. Dit heeft geresulteerd in een heerlijke tijdloze modernistische villa die zijn weerga niet kent. De combinatie van een modern onder architectuur gebouwd huis middenin de natuur is in Nederland schaars goed.

De hoofdentree bevindt zich aan de linkerzijde van het plein. Bij binnenkomst komt u in een royale en lichte hal met grote garderobe en toilet. Aan de linkerzijde bevindt zich de slaapvleugel, aan de rechterzijde de keuken en bijkeuken. Rechtdoor treft u via twee fraaie openslaande deuren de eetkamer. Deze ruime kamer heeft een directe verbinding met de naastgelegen keuken en als u naar buiten kijkt ziet u de siervijver, een fraai architectonisch detail die als een spiegel werkt en de kamer een extra dimensie geeft. Links van de eetkamer bevindt zich de bibliotheek. Een fraaie hoge ruimte nog voorzien van de oorspronkelijke betimmeringen en kastenwanden. Prominent in de ruimte bevindt zich een wenteltrap met toegang naar de bovengelegen ruimte. Een prachtige hoge ruimte, met vierkante en liggende raamopeningen waardoor de lichtval heel plezierig is. Via een kleine trap komt u op een nog hoger gelegen bordes. Bij de huidige eigenaars is deze museale ruimte in gebruik als bibliotheek en TV kamer. Oorspronkelijk was hier het crucifixenmuseum onder gebracht.

Als u weer terugloopt naar de eetkamer kunt u links (vanuit de entreehal rechtdoor) naar de magnifieke woonkamer. Een grote langwerpige ruimte met een adembenemend uitzicht op de vijver en het achtergelegen weiland waarbij het geheel omzoomd wordt door een bosrand. Een kloeke haardpartij verdeelt de kamer in drie delen. Bij de haard is een aangename zithoek om te genieten van de haard onder genot van een glas wijn. Aan de rechterzijde staan twee grote concertvleugels opgesteld. Ruimte genoeg voor creativiteit. Achter de haard is nog een extra plek. Leuk detail zijn hier de originele lichtbakken in het plafond, waar in 1959 TL verlichting in was aangebracht, toen het summum van luxe. Anno nu voorziet moderne ledverlichting de lichtbakken van goede sfeerverlichting met keuze uit 1 miljoen kleuren. De overige lampen in deze ruimte zijn ook nog de originele armaturen.

Keuken
Vanuit de hal kunt u rechts naar de keuken. Deze ruime eetkeuken is voorzien van luxe inbouwapparatuur en een in glas uitgevoerd aanrechtblad. Naast de keuken is de bijkeuken gesitueerd, met aansluitpunten voor de wasmachine, droogtrommel en eventueel extra koel/vries apparaten. Tevens is er vanuit de keuken een trap naar de kelder. Een flinke ruimte met hierin de technische ruimte en de voorraadkelder.

Slaapvleugel
Vanuit de hal kunt u links naar de slaapvleugel. Deze vleugel is in split-level uitgevoerd. Met een korte trap naar beneden bevinden zich drie slaapkamers, waarvan 1 slaapkamer annex badkamer voorzien van douche, wc en wastafel en twee separate slaapkamers, beiden met toegang naar de tuin. Tevens is op deze verdieping een aparte badkamer voorzien van ligbad, douche, wc en wastafel. Op de bovenverdieping van de slaapvleugel bevinden zich twee slaapkamers, waarvan één de masterbedroom is met eigen badkamer voorzien van (stoom)douche, wc, dubbele wastafel. De andere slaapkamer heeft ook een eigen badkamer met douche, wc en wastafel. In de gang is een vaste kastenwand. Alle badkamers in het huis zijn nieuw gerealiseerd in 2011 en voorzien van hoogwaardige materialen.

Het huis is grotendeels voorzien van vloerverwarming, alle wanden zijn voorzien van een nieuwe stuclaag (2011) en voorzien van sauswerk.

Bergingen
Aan de rechterzijde van het plein zijn een viertal bergingen. Dit betreffen twee gesloten bergingen voorzien van vloerverwarming en twee fietsenbergingen.

Kas
Op het perceel staat een kas waar de beregeningsinstallatie in is ondergebracht.

Paardenstal (circa 40 m2)
Achter de kas bevindt zich de paardenstal. De stal is in baksteen uitgevoerd en heeft twee paardenboxen, een zadelkamer en een separate hooischuur.
Dienstwoning
In overleg kan een dienstwoning met extra terrein worden bijgekocht.

Benaming „De Lichtbaak”
De naam De Lichtbaak vindt haar geschiedenis in de jaren ’20-’30 van de vorige eeuw. Door de komst van de burgerluchtvaart in 1920 ontstond er behoefte aan hulpmiddelen om bij schemer en ’s nachts te kunnen vliegen. Besloten werd tot de aanleg van lichtbakens van Schiphol naar Hannover. Hiertoe werden lichtbakens gebouwd, zoals de toren van Epe. Landgoed De Lichtbaak ontleende er haar naam aan. De routeverlichting werd slechts enkele jaren gebruikt en werd overbodig door de komst van radionavigatie. De toren is dan ook weer afgebroken.

NSW
Het landgoed is onder de Natuurschoonwet van 1928 gerangschikt (hierna NSW). Het ministerie van LNV beschrijft een NSW-landgoed als volgt: “Een landgoed is een, in Nederland gelegen, geheel of gedeeltelijk met bossen of andere houtopstanden bezette onroerende zaak. Daaronder begrepen dat waarop een buitenplaats of andere, bij het karakter van het landgoed passende, opstallen voorkomen, voor zover het blijven voortbestaan van die onroerende zaak in zijn karakteristieke verschijningsvorm voor het behoud van het natuurschoon wenselijk is". De NSW-status is de erkenning vanuit het ministerie van LNV dat de gronden die gerangschikt worden daadwerkelijk voldoen aan de eisen die gesteld worden. Deze resulteert in een aantal fiscale voordelen voor de eigenaren van het perceel. Wat kan de NSW Status voor u betekenen?    

-    De grond van een gerangschikte landgoed is vrijgesteld van OZB;
-    Van de woning(en) op het landgoed wordt de OZB niet berekend over de economische waarde van de woning maar over de bestemmingswaarde;
-    Grond van een gerangschikt landgoed is vrijgesteld van belasting in box 3, de vermogensrendementsheffing;
-    Voor uw eigen woning moet u een bedrag tellen bij uw inkomen in box 1. De hoogte daarvan is afhankelijk van de WOZ-waarde;
-    Indien een object gerangschikt is geldt de lagere bestemmingswaarde, hierdoor wordt de inkomstenbelasting minder;
-    Wanneer u een rechtspersoon bent of hebt kunt u vrijstelling krijgen van de vennootschapsbelasting;
-    Wanneer het landgoed wordt opengesteld dan wordt de bestemmingswaarde hiervan op nul gezet en wordt er geen successierecht, schenkingsrecht of recht van overgang berekend;
-    Is het landgoed niet opengesteld dan worden deze belastingen berekend over de helft van de bestemmingswaarde.

Brochure downloaden

Brochure downloaden naar boven

Meer informatie over dit object?

Vraag dan snel de prospectus aan!
Dit doet u snel en eenvoudig door op de prospectus te klikken. Eenmalig maakt u een account aan en u hebt direct toegang tot de prospectus van alle prachtige objecten die wij in aanbod hebben! Door bij ons bekend te zijn kunnen wij u tevens de snelle en adequate service leveren die u van ons gewend bent!

Klik op de prospectus om deze te openen.

Vraag bezichtiging aan

Vraag bezichtiging aan naar boven

Locatie van boven

Locatie van boven naar boven

Plan route

U vertrekt vanaf

Toon route

Bel direct

Deel deze pagina
X

Wij
brengen u het
leukste nieuws!

Ontvang onze nieuwsbrief