De Bernisse Molen, een uniek monument met vele mogelijkheden

Aan de rand van het prachtige stadje Geervliet, enkele kilometers ten Zuidwesten van Rotterdam, staat de Bernisse Molen. Het betreft een prachtig exemplaar van een klassieke stellingmolen met een op fraaie wijze geïntegreerde oorspronkelijke molenaarswoning. Het gebouw verkeert in een goede staat van onderhoud en vormt een ideale basis voor tal van gebruikstoepassingen en invullingen. De Bernisse Molen is een Rijksmonument en is in 1949 en in 1984 grondig gerestaureerd. Tot begin dit jaar was het gebouw in gebruik als a-la-carte restaurant ‘Bernisse Molen’. De gemeente heeft reeds vergunning verleend voor de wijziging van de huidige horecabestemming naar woonbestemming.

Omschrijving

Omschrijving

Aan de rand van het prachtige stadje Geervliet, enkele kilometers ten Zuidwesten van Rotterdam, staat de Bernisse Molen (bouwjaar 1851). Het betreft een prachtig exemplaar van een klassieke stellingmolen met een prachtige balie (ook bekend als stelling of omloop) en een op fraaie wijze geïntegreerde oorspronkelijke molenaarswoning. Het gebouw verkeert in een goede staat van onderhoud en vormt een ideale basis voor tal van gebruikstoepassingen en invullingen.

De Bernisse Molen is een Rijksmonument en is in 1949 en in 1984 grondig gerestaureerd. Tot begin dit jaar was het gebouw in gebruik als a-la-carte restaurant ‘Bernisse Molen’. En hoewel het pand voor dit doel nog steeds zeer geschikt is, lijkt de molen ook ideaal om, relatief eenvoudig, te worden herbestemd tot een ruim woonhuis of creatief woon/werkpand. De gemeente heeft reeds vergunning verleend voor de wijziging van de huidige horecabestemming naar woonbestemming.

De molen is op dit moment geheel ingericht als restaurant, met een professionele horeca keuken, een gelagkamer, een gezellige bar en een ruim terras. Door het groot aantal ramen in de laagbouw (de huidige gelagkamer), het grote gebruiksoppervlak (circa 206 m2) en het ruime perceel van circa 1.130 m2 (nu nog deels ingericht als parkeerplaats) vormt deze molen een ideale basis voor herontwikkeling tot een uniek woonhuis of woon/werkpand.

Huidige staat
De begane grond is volledig ingericht als restaurant met een halfronde gelagkamer aan de voet van de molenromp, een professionele keuken op de begane grond van de molenaarswoning en in de romp van de molen zelf een gezellige bar.
De eerste verdieping is bereikbaar via een halfronde trap en biedt toegang tot de eerste verdieping van de voormalige molenaarswoning.
De tweede verdieping overstijgt de uitbouw van de molenaarswoning en betreft een ronde ruimte. Hier zijn ook de deuren naar de stelling of omloop van de molen. Op dit moment is deze ruimte in gebruik als private-dining-ruimte, maar zou uitstekend als slaap-, televisie- of werkkamer zou kunnen worden ingericht. Via een steektrap heeft men hier ook toegang tot de twee bovengelegen zolders (derde en vierde verdieping) waar zich het gaande werk (inclusief de twee koppels molenstenen) van de molen bevindt.

Korenmolen Bernisse
De Bernisse Molen is gebouwd op een oude verdedigingstoren van Geervliet. De schietgaten in de meer dan een meter dikke muur zijn daarvan stille getuigen. Al in 1383 werd op deze plek een molen gebouwd op de stadsmuur. De huidige stenen molen dateert van 1851 en was tot 1947 in bedrijf. De Bernisse Molen was een korenmolen en het gaande werk is nog geheel intact. De molen is dus ‘draaivaardig’ maar niet meer ‘maalvaardig’. Echter de twee koppels maalstenen zijn nog in de molen aanwezig waardoor hij, mocht de nieuwe eigenaar dit interessant vinden, relatief eenvoudig weer maalvaardig gemaakt kan worden. De molen wordt nu, door een team van enthousiaste molenaars op zeer regelmatige basis gedraaid. Dit is uiteraard geen verplichting maar wel goed voor het behoud van het mechaniek van de molen en een uniek aspect van dit bijzondere gebouw. Als de molen minimaal 25 dagen per jaar wordt gedraaid is daarvoor een subsidie beschikbaar.

Wonen
De Bernisse Molen vormt een ideale basis voor herontwikkeling tot een uniek woonhuis of een woon/werkpand. Onder andere vanwege de volgende kenmerken:

  • Het groot aantal ramen op de begane grond;
  • De diameter van de molenromp is aanzienlijk waardoor er, ook op de eerste en tweede verdieping, goede kamers kunnen worden gecreëerd;
  • Het grote gebruiksoppervlak (circa 206 m2) en het ruime perceel van circa 1.130 m2 (nu nog deels ingericht als parkeerplaats);
  • De 1 laags halfronde ‘omkraging’ tegen de molenromp aan (de huidige gelagkamer) en de voormalige molenaarswoning zorgen ervoor dat de molen verreweg de meeste vierkante meters gelijkvloers op de begane grond heeft (circa 163 m2);
  • De gemeente heeft reeds vergunning verleend voor het wijzigen van de huidige bestemming naar een woonbestemming.

Geervliet
De Bernisse Molen staat aan de rand van het historische stadje Geervliet en toornt fier uit boven de omliggende bebouwing. Geervliet ligt op het eiland Putten, tussen de plaatsen Spijkenisse en Den Briel. Geervliet maakt sinds 1 januari 2015 deel uit van de Gemeente Nissewaard. Het aantal inwoners is in 2017 circa 2.250. Het historische centrum van de stad Geervliet (stadsrechten verkreeg het reeds in 1381) is regelmatig decor voor film en televisie, waaronder de NCRV film ‘de zomer van 1945’ en ‘Flikken Rotterdam’.
De bereikbaarheid van Geervliet met het openbaar vervoer is beperkt tot een bus, waarvan de halte op enkele minuten lopen van de molen ligt. De bereikbaarheid van en naar Geervliet per auto is daarentegen prima te noemen. Met de auto zijn de snelweg A15 en het centrum van Brielle, Spijkenisse en Rotterdam Hoogvliet binnen 10 minuten te bereiken. De rijtijd naar het centrum van Rotterdam is circa 18 minuten.

Video

Brochure downloaden

Brochure downloaden naar boven

Meer informatie over dit object?

Vraag dan snel de prospectus aan!
Dit doet u snel en eenvoudig door op de prospectus te klikken. Eenmalig maakt u een account aan en u hebt direct toegang tot de prospectus van alle prachtige objecten die wij in aanbod hebben! Door bij ons bekend te zijn kunnen wij u tevens de snelle en adequate service leveren die u van ons gewend bent!

Klik op de prospectus om deze te openen.

Vraag bezichtiging aan

Vraag bezichtiging aan naar boven

Locatie van boven

Locatie van boven naar boven

Plan route

U vertrekt vanaf

Toon route

Bel direct

Deel deze pagina
X

Wij
brengen u het
leukste nieuws!

Ontvang onze nieuwsbrief