Molen de Rietvink met ligplaats

In Nijetrijne staat middenin de polder deze poldermolen met een ligplaats voor een woonschip. Een werkelijk uniek Rijksmonument dat afgelopen jaren volledig is gerestaureerd en weer maalvaardig is gemaakt. 

Omschrijving

Bijzonderheden

  • Eigen water en eigen grond
  • Mogelijkheid om een grote schuur te bouwen
  • Geschikt voor zeewaardig jacht maar ook voor een (eigen) woonboot
  • Bijzondere molen in 2011 gerestaureerd voor € 500.000,-
  • Middenin de natuur maar toch vlakbij grote plaatsen: 1/2 uur van Leeuwarden, 3/4 uur van Groningen en Zwolle
  • En: de molen ligt op slechts 1 uur rijden van Amsterdam!

Omschrijving

In Nijetrijne staat middenin de polder deze poldermolen met een ligplaats voor een woonschip. Een werkelijk uniek Rijksmonument dat afgelopen jaren volledig is gerestaureerd en weer maalvaardig is gemaakt. Molen de Rietvink behoort tot de categorie Veenpoldermolens. Dit soort molens werd in Friesland in de tweede helft van de 19e eeuw op grote schaal gebouwd (enige tientallen molens) om de problemen ontstaan bij turfwinning het hoofd te bieden. Duidelijk is dat hiervoor een vrij algemeen bouwbestek is ontwikkeld volgens welke gedetailleerde omschrijvingen vrijwel alle molens zijn gebouwd. Uniek aan deze molen is dat deze meteen vanaf de bouw geschikt is gemaakt voor bewoning.

Omschrijving
Na de restauratie in de periode 2008 - 2010 heeft de molen weer een functie gekregen als (hulp) bemalingsinstallatie voor het bemalen van de polder (Scheenekavel). De molen is hierdoor een onmisbaar industrieel - archeologisch object in relatie tot de ontwikkeling van het gebied. Tevens vormt de molen een belangrijke schakel in het cultuurhistorische landschap met de nabijgelegen natuurgebieden en overige cultuurhistorische landschapselementen. De molen bemaalt de Groote Veenpolder van Weststellingwerf. De Groote Veenpolder van Weststellingwerf ligt ten westen van Wolvega en is circa 3.500 hectare groot. De molen staat aan de Jonkers- of Helomavaart op circa een kilometer ten zuidoosten van de Oldelamerbrug.

Ligplaats
In 2008 is er toestemming verleend voor een ligplek voor een bewoond schip als "dienstboot" voor de molen. De afmetingen van het schip dat bij de molen mag liggen is: 25 x 5 en 4 m (hoog).
Het vaarwater is verbonden aan de staande mastroute. De haven is 10 meter breed en schepen tot circa 35 meter kunnen hier afmeren.

Molenschuur
Er is in februari 2015 toestemming verkregen om een molenschuur van 75 m2 op het terrein te (laten) bouwen. In het recent vastgestelde bestemmingsplan is de plek daarvoor ook aangegeven op de plankaart (zie aanduiding [bg]) in de prospectus.

ANBI-stichting
Molen De Rietvink is ondergebracht in Stichting De Rietvink. Dit geeft een aantal voordelen, met name op het gebied van Rijks- en provinciale subsidies. Bovendien is Stichting De Rietvink een zogenaamde culturele ANBI hetgeen een aantal heel interessante fiscale voordelen op kan leveren.

Geschiedenis
In de polder stonden in totaal zes molens. In het jaar 1855 zijn de eerste twee gebouwd, waaronder molen de Rietvink. De molens stonden alle aan de ringdijk die de polder omsloot. Na het stichten van een elektrisch gemaal werden er vier molens gesloopt, en enkel de molens 1 en 5 (De Rietvink en De Reiger) bleven hun functie behouden tot 1964. In dat jaar nam een gemaal de taken van de beide poldermolens over en werden de beide molens als recreatiewoning verkocht. Molen de Rietvink bleef altijd zijn oorspronkelijke inrichting en gaande werk houden. Tot de start van de restauratie was de molen nog geheel compleet naar de toestand van 1964 bij het beëindigen van zijn functie. Na de restauratie van 2008 - 2010 is de molen weer geheel maalvaardig opgeleverd en is nu weer instaat om als (hulp)bemaling te fungeren. Waterstaatkundig is de situatie hiermee vrijwel geheel overeenkomstig met de situatie in 1855 bij het stichten van de molen en de polder.

Overig
- Op de ligplaats mag/kan ieder drijvend object afgemeerd worden voor permanente bewoning; dus van ark tot schark tot schip. Uiteraard wel binnen de grenzen (bijv. qua afmetingen) zoals gesteld in het bestemmingsplan.
- De gemeente kan alleen eventueel via de "welstand" bij excessen (als voorbeeld werd genoemd een paarse ark...) invloed uitoefenen.
- Permanent wonen in de molen is "uitgesloten"; recreatief wonen is mogelijk. Wel dient hiervoor eerst een (zware en langdurige) procedure doorlopen te worden om tot een wijziging op of vrijstelling van het bestemmingsplan te komen.
- Een concrete vraag voor een tweede schip ter plekke dient specifiek ten aanzien van bijzonder gebruik daarvan (bijv. B&B) gesteld te worden aan de gemeente (college B&W).
- De ligplaatsverordening staat – zover te overzien - een tweede schip toe maar daarmee is ongetwijfeld bedoeld een "bijboot" of recreatieschip o.i.d.

Verdere mogelijkheden voor gebruik van Veendijk 6 zijn ondermeer:
- B&B in de molen : Ja dat kan
- Verhuur van kano's of sloepjes : ja dat kan
- Minicamping of verhuur van tent(en) : Niet mogelijk

Het woon-en verdienmodel dat mogelijk is op Veendijk 6 is als volgt:
- Wonen op een ark, schark of schip in de haven bij de molen
- Verdienen: Theetuin in combinatie met kano/sloepverhuur en B&B in de molen

Brochure downloaden

Brochure downloaden naar boven

Meer informatie over dit object?

Vraag dan snel de prospectus aan!
Dit doet u snel en eenvoudig door op de prospectus te klikken. Eenmalig maakt u een account aan en u hebt direct toegang tot de prospectus van alle prachtige objecten die wij in aanbod hebben! Door bij ons bekend te zijn kunnen wij u tevens de snelle en adequate service leveren die u van ons gewend bent!

Klik op de prospectus om deze te openen.

Vraag bezichtiging aan

Vraag bezichtiging aan naar boven

Locatie van boven

Locatie van boven naar boven

Plan route

U vertrekt vanaf

Toon route

Bel direct

Deel deze pagina
X

Wij
brengen u het
leukste nieuws!

Ontvang onze nieuwsbrief