Veiling

INSCHRIJVING DE PURMERENDSE KAASWAAG

In het hart van het oude centrum van Purmerend komt één van de mooiste monumenten van de stad te koop; de voormalige Kaaswaag aan de Kaasmarkt 16. De gemeente Purmerend, eigenaar en verkoper van de Kaaswaag, is hiervoor op zoek naar een koper met een plan. Creatieve ondernemers die op deze locatie een dynamisch concept willen ontwikkelen dat een extra impuls zal geven aan de levendigheid van de binnenstad van Purmerend en aan de Kaasmarkt in het bijzonder.

Deze inschrijving is gesloten.

Omschrijving

Omschrijving

In het hart van het oude centrum van Purmerend komt één van de mooiste monumenten van de stad te koop; de voormalige Kaaswaag aan de Kaasmarkt 16. De gemeente Purmerend, eigenaar en verkoper van de Kaaswaag, is hiervoor op zoek naar een koper met een plan. Creatieve ondernemers die op deze locatie een dynamisch concept willen ontwikkelen dat een extra impuls zal geven aan de levendigheid van de binnenstad van Purmerend en aan de Kaasmarkt in het bijzonder.

Het gebouw heeft qua ligging, bouwstructuur en uitstraling alles in zich om een sleutelrol in deze ‘verlevendiging’ van de Kaasmarkt te gaan vervullen. De locatie in de stad is uniek. Het ligt direct naast Stadsschouwburg de Purmaryn, in het hart van het A1 winkelgebied en op enkele minuten lopen van hèt uitgaansgebied van Purmerend en omgeving, de Koemarkt.

Behalve de prachtige locatie biedt het gebouw zelf ook talloze mogelijkheden voor invulling met een dynamisch concept. De ligging van de hoofdgevel, gericht op het Noordwesten, zorgt ervoor dat het gebouw tot ‘s avonds laat in de zon ligt. De metershoge ramen op de begane grond en eerste verdieping, zorgen er niet alleen voor dat deze ruimtes open, ruim en licht zijn, maar creëren daarnaast een natuurlijke verbondenheid met de dynamiek op het plein. De gezellige zolder heeft een hoog, speels balkenplafond met veel dakramen waardoor ook deze vierkante meters van het gebouw efficiënt gebruikt kunnen worden.

Het object zal worden verkocht middels een zogenaamde ‘Verkoopprocedure met Voorselectie’. De Gemeente heeft hiervoor een beoordelingscommissie samengesteld die in twee beoordelingsronden, alle inschrijvingen zal behandelen en uiteindelijk de keuze zal maken aan welke kandidaat de Kaasmarkt 16 zal worden gegund. 

Als u een goed idee heeft en interesse heeft in de koop van de Kaaswaag kijk dan hieronder bij ‘Interesse en meedoen’. Daar kunt alle benodigde informatie vinden en downloaden.


De Kaasmarkt

De Kaasmarkt in Purmerend is het hoogste punt van de stad, als je vanuit de Weerwal of de Peperstraat de stad inloopt merk je dat je omhoog loopt. Het centrale stadsplein en wegenkruis, werd vernoemd naar de belangrijkste functie die het destijds had, een Kaasmarkt.

De Kaasmarkt wordt gekenmerkt  door een aantal markante monumentale gebouwen, waaronder het voormalige stadhuis (1912) nu Purmerends Museum, De Nicolaaskerk (ca 1853) in de volksmond de ‘Koepelkerk’, het bekende Café -Restaurant ‘Het Hoedje van de Koningin’ en de voormalige Kaaswaag (1883), Kaasmarkt 16.  

De Kaasmarkt ligt aan de noordzijde van het centrum van Purmerend en vormt letterlijk het culturele-, uitgaans- en winkelhart van Purmerend. De Koemarkt, het A1 winkelgebied met het recent gerevitaliseerde Eggert Winkelcentrum en Stadsschouwburg ‘De Purmaryn’ liggen allen op enkele minuten lopen van het gebouw.


Het Rijksmonument

Kaasmarkt 16 is in neo-renaissancistische vormgeving gebouwd in 1882-1883 door stadsarchitect P. Mager. Het gebouw staat op de plaats van een eerdere kaas- en boterwaag, en (voor 1742) van de stads-boterwaag. In 1884 werd op de verdieping de tekenschool gevestigd en aan de zuidzijde van het gebouw de stoombrandspuit.

Kenmerkende elementen aan het gebouw zijn de drie brede vensteropeningen met de sluitstenen 'Anno' '1883' en een weegschaal in de voorgevel, de bijzondere houten klokkenstoel met het stadswapen van Purmerend en de twee natuursteeninscripties boven de openingen (voormalige deuropeningen): 'brandspuit' en 'teekenschool'.


Verkoopprocedure met voorselectie
Het object zal worden verkocht middels een ‘Verkoopprocedure met voorselectie’. De Gemeente heeft een Beoordelingscommissie samengesteld die, in twee beoordelingsronden alle plannen zal behandelen en uiteindelijk een keuze zal maken aan welke van de kandidaten de Kaasmarkt 16 zal worden gegund. 

In de eerste ronde worden door de beoordelingscommissie aan de hand van vooraf vastgestelde selectiecriteria maximaal 5 plannen geselecteerd. De indieners van deze plannen worden vervolgens uitgenodigd om hun plan verder uit te werken. In deze tweede ronde worden de 5 kandidaten nader beoordeeld op meer concrete criteria. In februari/ maart 2018 zal een definitief gunningsbesluit genomen worden.


Interesse en meedoen?
Als u een goed idee heeft en interesse heeft in de koop van de Kaaswaag en mee wilt doen met de eerste selectieronde, begin dan met het hieronder downloaden van het biedboek/prospectus.

In dit Biedboek vindt u o.a. gedetailleerde technische informatie over het gebouw zoals meetstaten, plattegronden en bouwkundige/milieurapporten. Ook staat in dit Biedboek uitgebreid het verkoopproces omschreven en treft u de beoordelingscriteria.


De planning (onder voorbehoud)
De planning voor de eerste ronde van het verkoopproces is als volgt. Let op! Houd deze website in de gaten. Als er wijzigingen in de planning zijn kunt u die hier lezen.

De planning is op dit moment als volgt:

Uiterlijke mogelijkheid tot stellen van vragen:  8 nov 2017 8:30 uur
Bekendmaking laatste antwoorden op vragen 
d.m.v. nota van inlichtingen:   10 nov 2017
Sluitingsdatum inschrijving/
aanmelding 1e ronde:   16 nov 2017 10 uur
Pitchen door inschrijvers/gegadigden:    24 nov 2017
Bekendmaking van uitslag (individueel):    4 dec 2017
Bezwaarperiode 15 kalenderdagen:   19 dec 2017
Uitnodiging inschrijving 2e ronde:    2 jan 2018


Kijkdagen
Er zullen drie vaste kijkdagen worden georganiseerd. deze staan op dit moment als volgt gepland.  

Eerste kijkdag:     9 oktober 2017  van 14:00 - 16:00 uur
Tweede kijkdag:  18 oktober 2017 van 10:00 - 12:00 uur
Derde kijkdag:    23 oktober 2017 van 14:00 - 16:00 uur
Vierde kijkdag:    6 november 2017 van 14:00 - 16:00 uur

Op andere momenten is het helaas niet mogelijk de locatie te bezichtigen. Als u naar een kijkdag wilt komen dient u zich hiervoor in te schrijven via info@redres.nl.


Inlichtingen en communicatie 
Heeft u vragen over het object of de verkoopprocedure neemt u dan contact op met redres: 035 -647 08 78 of info@redres.nl.

Als u vragen heeft over de procedure of als u schriftelijk antwoord wilt op uw vraag over het pand, dan verzoeken wij u vriendelijk deze via info@redres.nl te stellen. Beantwoording van deze vragen vindt vervolgens plaats door middel van een Nota van inlichtingen.

 

voor de LAATSTE NOTA VAN INLICHTINGEN: klikt u hier

 

Wilt u op u een bericht krijgen zodra er een Nota van inlichtingen gereed is? Stuur dan een mail aan info@redres.nl.


Inschrijven voor de eerste ronde/verzoek tot deelname
Wilt u uw plan voor de eerste selectie ronde inschrijven? Dan doet u dat door deze twee inschrijfformulieren (in Word) in te vullen en te mailen naar kaasmarkt16@purmerend.nl

inschrijfformulier 1 (bijlage 1 bij verkoopprocedure):
Eigen Verklaring (klik hier) 

Inschrijfformulier 2 (bijlage 2 bij verkoopprocedure):
Model formulier visie en ervaring (klik hier)

Vraag bezichtiging aan

Vraag bezichtiging aan naar boven

Locatie van boven

Locatie van boven naar boven

Plan route

U vertrekt vanaf

Toon route

Bel direct

Deel deze pagina
X

Wij
brengen u het
leukste nieuws!

Ontvang onze nieuwsbrief