Verkocht!

Wonen in een fortwachterswoning in Tull en 't Waal


Deze fortwachterswoning hoort bij het fort “Werk aan de Korte Uitweg”. De woning en het fort, gebouwd tussen 1871 en 1877, maken deel uit van de Stelling van Honswijk als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze fortwachterswoning is zeer landelijk gelegen en ligt, tegenover het Werk aan de Korte Uitweg. Dit is vrij uniek, omdat ze buiten de fortgracht ligt. Anno nu is de fortwachterswoning een bijzondere woning die vanwege de authenticiteit en de hoge ensemble waarde naast het fort is aangewezen als rijksmonument. Deze woning is bij uitstek geschikt voor een klein gezin, een koppel en liefhebbers van cultuur, natuur en vrijheid.

Omschrijving

Omschrijving

Deze fortwachterswoning hoort bij het fort “Werk aan de Korte Uitweg”. De woning en het fort, gebouwd tussen 1871 en 1877, maken deel uit van de Stelling van Honswijk als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze Stelling wordt verder gevormd door het Werk aan de Waalsewetering, het Lunet de Snel, de Gedekte Weg, Fort Honswijk en het Werk aan de Groene Weg. De schoonheid van deze parels in het polderlandschap wordt extra benadrukt door het inundatiekanaal, dat het geheel als een zilveren lint aaneen rijgt.

Dit verdedigingswerk is gebouwd als ondersteuning van fort Honswijk in opdracht van het Ministerie van Oorlog. Het is daarmee een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Linie is gebouwd om Holland en de stad Utrecht te beschermen tegen vijanden uit het Oosten. De Stelling van Honswijk moest destijds bescherming tegen de vijand bieden op die plekken, die niet onder water gezet (geïnundeerd) konden worden. Om zich ook nog ongezien van het ene fort naar het andere te verplaatsen is er een weg aangelegd tussen Fort Honswijk en het Werk aan de Korte Uitweg, waarlangs een aarden wal is opgeworpen met daarin groeps- en munitieschuilplaatsen. Deze Gedekte Weg is inmiddels gerestaureerd en maakt deel uit van het landelijke Waterliniepad van Muiden naar de Biesbos. 

Fortwachterswoning
De fortwachterswoning ligt aan deze weg, tegenover het Werk aan de Korte Uitweg, en is vrij uniek, omdat ze buiten de fortgracht is gebouwd. Na eerst te zijn gebruikt als “werkkeet” voor de bouwers van de stelling, waakte de fortwachter vervolgens met name in vredestijd over zijn fort. Dat heeft er toe geleid, dat de forten tot 15 jaar terug niet werden betreden en een grote mate van geheimzinnigheid opriepen, zelfs bij de bewoners uit de buurt.
Na de Tweede Wereldoorlog werd weinig onderhoud aan de waterlinieforten gepleegd. In de periode na 1945 tot heden hadden de meeste forten voornamelijk alleen een ’opslagfunctie’ voor het ministerie van Defensie. De waterlinie raakte in verval en tegelijkertijd kreeg de natuur een kans om zich te ontplooien.

Het Werk aan de Korte Uitweg is eigendom van Staatsbosbeheer. Het Werk aan de Korte Uitweg is nu een rijksmonument. Alles moet daarom zoveel mogelijk conform oud bestek, op een milieuvriendelijke wijze, en met respect voor de aanwezige flora en fauna worden hersteld. Noodzakelijk zijn wel eigentijdse toevoegingen als elektra, waterleiding en telefoon. Inmiddels is er veel gedaan o.m. de gebouwen en de brug zijn hersteld. Het fort wordt beheerd door een stichting. Er is een Natuurkampeerterrein en een theehuis gevestigd. Ook is er ruimte voor vergaderingen en bijeenkomsten.

Nergens is een Stelling zo goed bewaard gebleven als op deze plek. Het museale karakter biedt garantie voor het behoud van dit gebied en een blijvend vrij uitzicht. Cultuur en natuur gaan hier hand in hand. Wat is er mooier dan een ijsvogel over de fortgracht, een grote zilverreiger in de sloot, een groene specht tegen de boom, een grote groep ganzen om je huis, terwijl je in verwondering op de vensterbank leunt. 

Omschrijving
Deze fortwachterswoning is zeer landelijk gelegen en ligt, tegenover het Werk aan de Korte Uitweg. Dit is vrij uniek, omdat ze buiten de fortgracht ligt. Oorspronkelijk is deze woning gebruikt als werkkeet en later, waakte de fortwachter met name in vredestijd over zijn fort. Anno nu is het een bijzondere woning die sinds kort vanwege de authenticiteit en de hoge ensemble waarde naast het fort is aangewezen als rijksmonument. Deze woning is bij uitstek geschikt voor een klein gezin, een koppel en liefhebbers van cultuur, natuur en vrijheid. 

Begane grond
Via de voordeur aan de Lange Uitwegzijde komt u in de kleine maar knusse woning. Allereerst treft u een kleine hal met achtereenvolgens aan de linkerzijde de woonkamer (circa 21 m²) en aan de rechterzijde een werkkamer (circa 21 m²). Vanuit beide kamers is zicht op de omgeving en kunt u kilometers weg kijken en in beide ruimten is een houtkachel die aan de laatste milieueisen voldoet. In de woonkamer is een grote inbouwkast, deze bevindt zich onder de trap naar de verdieping.

Ook is er een kleine provisiekelder, bereikbaar via een luik in de vloer van de woonkamer. Vanuit de woonkamer kunt u via een deur naar de achtergelegen keuken (circa 13 m²). Deze keuken bevindt zich in een latere uitbouw en past erg goed bij de uitstraling van het huis. Onder de grootse schouw is een heerlijk 5-pits gasfornuis met heteluchtoven gesitueerd en een oorspronkelijke servieskast completeert het geheel.

Vanuit de keuken is wederom prachtig zicht op de landerijen en kunt u genieten van de “Hollandse luchten” en alle jaargetijden die voorbij komen. Aansluitend aan de keuken is een portaal met toegang tot de tuin en tevens treft u hier de WC op de begane grond. Hier is ook de opstelplaats voor de wasmachine en de CV ketel (huur).

Verdieping
Gaat u weer terug naar de woonkamer, dan bevindt zich links tegenover het entreehalletje de tamelijk steile trap naar de eerste verdieping. Op de eerste verdieping komt u op een pittoreske overloop (circa 14 m²). Een dakkapel zorgt voor prachtig licht en uitzicht. Hier is een ook een kastenwand opgenomen met de opstelplaats voor de droogtrommel. Op deze verdieping bevinden zich twee slaapkamers (circa 23 m² en 20 m²) en een kleine maar van alle luxe voorziene badkamer. (toilet, wastafel, douche). 

Buiten
Rondom de fortwachterswoning bevindt zich een fraai ingerichte tuin die aan alle zijden een prachtig uitzicht biedt. Aan de voorzijde ligt het fort met een kleine steiger en een oprit (opstelplaats voor twee auto’s) geeft toegang tot het houten tuinhuis annex garage. In deze ruimte is een opstelplaats voor één auto, maar er is ook een prachtige werkruimte in gecreëerd, een geweldige plek voor elke doe-het-zelver of om te beeldhouwen. In de tuin bevinden zich diverse zitjes.

Kortom een super plek voor degene die landelijk wil wonen in de Randstad!

Brochure downloaden

Brochure downloaden naar boven

Meer informatie over dit object?

Vraag dan snel de prospectus aan!
Dit doet u snel en eenvoudig door op de prospectus te klikken. Eenmalig maakt u een account aan en u hebt direct toegang tot de prospectus van alle prachtige objecten die wij in aanbod hebben! Door bij ons bekend te zijn kunnen wij u tevens de snelle en adequate service leveren die u van ons gewend bent!

Klik op de prospectus om deze te openen.

Vraag bezichtiging aan

Vraag bezichtiging aan naar boven

Locatie van boven

Locatie van boven naar boven

Plan route

U vertrekt vanaf

Toon route

Bel direct

Deel deze pagina
X

Wij
brengen u het
leukste nieuws!

Ontvang onze nieuwsbrief