Molen De Koe, een uniek rijksmonument in Veere

Deze goed onderhouden molen in het Zeeuwse Veere staat op een hooggelegen perceel van 820 m² en heeft vrij uitzicht over het Veerse Meer. Op de begane grond en eerste verdieping bevinden zich vaste slaapplekken voor acht personen, een zitgedeelte, keuken en twee badkamers. De molen wordt nog regelmatig door het molenaarsgilde gedraaid, de bovenste  zes verdiepingen staan daarom in dienst van de molen.

Omschrijving

Bijzonderheden

  • - Bijzonder stuk industrieel erfgoed op fenomenale plek; in goede staat van onderhoud
  • - Acht slaapplaatsen, twee badkamers, fantastische woonkeuken, groot zitgedeelte
  • - Uniek uitzicht op stadswallen en Veerse Meer door de uitbouw met enorme ramen
  • - Onlangs gerenoveerde eerste verdieping
  • - Bestemming voor zowel permanente als recreatieve bewoning

Omschrijving

Via een idyllische oprijlaan komt men bij de witte, in bakstenen opgetrokken stellingmolen; sinds 1909 een karakteristiek en herkenbaar beeld in Veere. De molen mag zowel recreatief als permanent bewoond worden. Veere is een historische stad met verschillende rijksmonumenten, waaronder deze molen ‘De Koe’. Ook staat de stad bekend om de historische stadwallen, waar alle ruimtes van de molen zicht op hebben.

Begane grond
De uitbouw (jaren ’60) rondom de romp creëert veel leefruimte. Een grote poort geeft toegang tot het hoge molenschip op dit moment in gebruik als eetkamer. Aangrenzend, in de uitbouw aan de achterzijde van de molen, is een lichte zitkamer met prachtig uitzicht op het Veerse Meer en de vestingwallen. De woonkeuken bevindt zich na binnenkomst aan de rechterkant. Een gang met toilet en eenvoudige douche scheidt de keuken en de slaapkamer op de begane grond.

Eerste verdieping
De trap in het molenschip geeft toegang tot de onlangs gerenoveerde eerste verdieping, met maar liefst zes slaapplaatsen. Er zijn twee slaapkamers met tweepersoonsbedden en er is een stapelbed op de gang. Alle bedden zijn comfortabel en op maat gemaakt, zodat de (ronde) ruimte zo volledig mogelijk wordt benut.
Tevens bevindt zich op de eerste verdieping een moderne badkamer, voorzien van wastafel en grote inloop douche en er is een separaat toilet. Deze verdieping is recent gerenoveerd met duurzame en kwalitatieve materialen.

Molenzolders
De tweede verdieping geeft toegang tot de stelling, die rondom de molen loopt en een prachtig uitzicht biedt over de vesting, het Veerse Meer en de stad Veere. Deze verdieping wordt nu gebruikt als werkzolder voor het draaien van de molen, maar kan met beperkte aanpassingen (gedeeltelijk) tot woonvertrek verbouwd worden. Op de bovenliggende verdiepingen zijn achtereenvolgens: de graanzolder, de maalzolder, de steenzolder, de luizolder en de kapzolder.

De molen
De molen heeft een nokhoogte van ruim 17 meter en is gedekt met een draaibare, zinken kap. Het gevlucht (de afstand van wiekeinde tot wiekeinde) is 23,50 meter. Het metselwerk loopt taps naar boven toe. Beneden zijn de muren circa 85cm dik, terwijl dit op de hoogte van 16 meter circa 40cm is. De molen is in goede staat en wordt regelmatig gedraaid door het molenaarsgilde.

Video

Brochure downloaden

Brochure downloaden naar boven

Meer informatie over dit object?

Vraag dan snel de prospectus aan!
Dit doet u snel en eenvoudig door op de prospectus te klikken. Eenmalig maakt u een account aan en u hebt direct toegang tot de prospectus van alle prachtige objecten die wij in aanbod hebben! Door bij ons bekend te zijn kunnen wij u tevens de snelle en adequate service leveren die u van ons gewend bent!

Klik op de prospectus om deze te openen.

Vraag bezichtiging aan

Vraag bezichtiging aan naar boven

Locatie van boven

Locatie van boven naar boven

Plan route

U vertrekt vanaf

Toon route

Bel direct

Deel deze pagina
X

Wij
brengen u het
leukste nieuws!

Ontvang onze nieuwsbrief