Verkocht!

Prachtige watertoren in de stijl van de Late Amsterdamse School

In Moordrecht staat - prominent in het landschap van de Hollandsche IJssel - deze prachtige watertoren oorspronkelijk gebouwd in 1924 in de stijl van de late Amsterdamse School. Dit rijksmonument is door de huidige eigenaars de afgelopen 2 decennia prachtig verbouwd tot een geweldig en multifunctioneel object met een prachtig uitzicht over het Groene Hart en de Hollandse IJssel. De watertoren is ontworpen door de Waddinxveense architect P.D. Stuurman. Met zijn vooruitziende blik heeft hij destijds mogelijk gekozen voor een ontwerp waarbij hij vele raampartijen heeft toegepast en dat maakte de transformatie naar een woning- en/of bedrijfsruimte mogelijk.

Omschrijving

Omschrijving

En dat deden de huidige eigenaars ook na aankoop. Met het oog van een kunstenaar is er goed gekeken naar de (on)mogelijkheden van deze watertoren. En dat heeft geresulteerd een fraai ontwerp waarbij wonen en werken op een goede manier zijn geïntegreerd in deze watertoren. De verdiepingen zijn onderling verbonden door middel van een kleine personenlift en diverse trappen, waarbij de spiltrap het meest in het oog springt.

Zo is er op de begane grond een expositieruimte en op de eerste verdieping een atelier ontstaan. Hierboven is een woonlaag ingedeeld met diverse natte voorzieningen zoals een bad en een sauna.
Het woongedeelte is door het gebruik van speelse niveaus verdeeld in diverse functies. Van beneden naar boven: ontvangstruimte, kantoor-/ werkruimte, slaapkamer met badkamer en een prachtig uitzicht over de Hollandse IJssel, eetkamer met in het verlengde daarvan de keuken, intiem woongedeelte met open haard en televisiekamer.
In de bouwlaag boven het woongedeelte is thans een werkplaats en opslagruimte. Op de volgende verdieping was het waterreservoir geplaatst. Deze is geheel ontmanteld en momenteel wordt er van deze ruimte geen gebruik gemaakt. Hier bevindt zich ook het uurwerk van de watertoren. In deze ruimte is een trap naar de rooftop van de watertoren van waaruit u een prachtig uitzicht heeft op het Groene Hart, de skyline van Rotterdam tot aan Delft toe.
Vervolgens beschikt de woning nog over een tuin met eigen parkeergelegenheid en zijn er op het perceel en in de nabije omgeving voldoende parkeerplaatsen. Oh, bijna vergeten, er is ook nog een kelder van ca. 80 m².

Personal note eigenaars
In 1994 hebben wij de watertoren gekocht en grondig laten verbouwen waardoor wij in 2006 de “Watertorenprijs” voor de mooist verbouwde watertoren kregen. Wij wonen er nu al 16 jaar met heel veel plezier. Boven het woonhuis moet de toren gerestaureerd worden. Maar daar zijn wij te oud voor. Vandaar dat wij hem te koop hebben gezet. Kortom een fantastisch object welk geschikt is voor diverse doeleinden zoals de combinatie van wonen en werken. Wij nodigen u graag uit voor een enerverende bezichtiging

Indeling
Bgg (80 m²): Entree, hal met de opstelling van de lift en spiltrap en toegang tot de expositieruimte;

  • 1ste verdieping (80 m²): atelier met de enorme raampartijen;
  • 2de verdieping (80 m²): verdieping met sanitair voorzieningen, dompelbad, stoomcabine en sauna;
  • 3de verdieping (80 m²): gesplitst en verdeeld tot woonruimte, bestaande uit: kantoor-/werkruimte : 18 m², slaap-/badkamer en overige ruimten: 58 m², eetkamer met keuken: 27 m², woonkamer: 23,3 m² en televisiehoek : 9,2 m².
  • 4de verdieping (72 m²): opslag en werkruimte (hier stond het waterreservoir);
  • 5de verdieping (62,4 m²): Open ruimte en thans niet in gebruik met een trap naar de top;
  • -1 kelder (80 m²): Deze bevindt zich onder het maaiveld en heeft een hoogte van ca. 4 meter.

Bijzonderheden
Verwarming evenals warm water van de woning geschiedt middels 3 cv-ketels. De woning is gelegen op eigen grond en gedeeltelijk voorzien van dubbele beglazing. Het object is oorspronkelijk gebouwd als watertoren en niet als woning. Er dient rekening te worden gehouden met een reservering voor groot onderhoud van circa € 300.000,- voor gevelonderhoud en renovatie van de kop.

Financieringsmogelijkheden
Ten behoeve van het onderhoud zijn er speciale subsidiemogelijkheden. Bovendien is er een hypotheek via het restauratiefonds en monument hypotheek mogelijk. Onder voorwaarden is een fiscale aftrek van onderhoudskosten aan rijksmonumenten is in ieder geval in 2018 nog mogelijk. Zie ook op www.monumenten.nl

Geschiedenis
Deze watertoren is gebouwd in 1924 in de stijl van de Late Amsterdamse School en maakte deel uit van de Koninklijke Verenigde Tapijtfabrieken, naar ontwerp van de Waddinxveense architect P.D. Stuurman. Met het verdwijnen van de fabriek verdween ook de functie van de toren. Sinds 1978 is de toren buiten gebruik gesteld. Terwijl de rest van de fabriek in 1996 gesloopt werd om plaats te maken voor een woonwijk, werd de watertoren behouden en aangewezen als rijksmonument. Om de toren heen is een nieuwe woonwijk gerealiseerd. De watertoren is behalve bij de fabriek ook in gebruik geweest voor drinkwaterlevering aan inwoners van de gemeente Moordrecht. Ook diende het als openbaar badhuis voor de fabrieksmedewerkers en inwoners van Moordrecht. Inwendig is het torenuurwerk van Eysbouts bewaard gebleven. Het waterreservoir en de overige installaties van de firma Oskar Kary & Co uit Bremen zijn verwijderd.

Kenmerken
Kadastrale gegevens:
Gemeente : Moordrecht
Sectie : C
Nummer : 5138
Grootte : 312 m2
Bouwjaar : 1924
Inhoud : 2.360 m3
Gebruiksoppervlakte wonen : 375 m2 incl. expositie- en atelierruimte
Overige inpandige ruimte : 136 m2
Gebouw gebonden buitenruimte : 0 m2
Externe bergruimte : 0 m2

Gebruiksoppervlakte woningen
De Meetinstructie is gebaseerd op de NEN2580. De Meetinstructie is bedoeld om een meer eenduidige manier van meten toe te passen voor het geven van een indicatie van de gebruiksoppervlakte. De Meetinstructie sluit verschillen in meetuitkomsten niet volledig uit, door bijvoorbeeld interpretatieverschillen, afrondingen of beperkingen bij het uitvoeren van de meting.

Rechtsgeldige koopovereenkomst pas ná ondertekening
Een mondelinge overeenstemming tussen de particuliere verkoper en de particuliere koper is niet rechtsgeldig. Met andere woorden: er is geen koop. Er is pas sprake van een rechtsgeldige koop als de particuliere verkoper en de particuliere koper de koopovereenkomst hebben ondertekend. Dit vloeit voort uit artikel 7:2 Burgerlijk Wetboek. Een bevestiging van de mondelinge overeenstemming per e-mail of een toegestuurd concept van de koopovereenkomst wordt overigens niet gezien als een ‘ondertekende koopovereenkomst’.

Brochure downloaden

Brochure downloaden naar boven

Meer informatie over dit object?

Vraag dan snel de prospectus aan!
Dit doet u snel en eenvoudig door op de prospectus te klikken. Eenmalig maakt u een account aan en u hebt direct toegang tot de prospectus van alle prachtige objecten die wij in aanbod hebben! Door bij ons bekend te zijn kunnen wij u tevens de snelle en adequate service leveren die u van ons gewend bent!

Klik op de prospectus om deze te openen.

Vraag bezichtiging aan

Vraag bezichtiging aan naar boven

Locatie van boven

Locatie van boven naar boven

Plan route

U vertrekt vanaf

Toon route

Bel direct

Deel deze pagina
X

Wij
brengen u het
leukste nieuws!

Ontvang onze nieuwsbrief