Verkocht ovb!

Voormalige doktersvilla te koop in Rotterdam

Unieke villa gebouwd in 1963 door architect Herman Haan. Deze voormalige doktersvilla is een van de best bewaarde villa’s van Herman Haan. De villa is gelegen op een ruim perceel in Rotterdam Zuidwijk, op de hoek van de Schopenhauerweg en de Stuart Millstraat. Haan heeft het doktershuis op zo’n manier ontworpen dat de voormalige praktijk een eigen toegang en entrée heeft in de Stuart Millstraat. Aan deze zijde van het huis is eveneens de oprit en inpandige garage gelegen. Doordat het huis op deze natuurlijke wijze is verdeeld kan de bewoner ervoor kiezen de Stuart-Millstraat-zijde bij het woonhuis te betrekken of deze te gaan gebruiken als kantoor, praktijk of atelier.

Omschrijving

Omschrijving

In de jaren 50 en 60 uitbreidingswijk Zuidwijk bouwde architect Herman Haan in 1963 een praktijkwoning voor bevriende huisarts Boerma. In de tweelaagse doktersvilla is het praktijkdeel samen met een garage ondergebracht in een langgerekt, eenlaags volume. De gevel bestaat uit een compositie van grote glaspuien en gesloten metselwerkvlakken. De plattegrond van het huis is gebaseerd op een vierkant raster van 3 bij 3 meter. De gevels zijn gemetseld met de voor Haan karakteristieke hergebruikte havenkadekeien.

De villa staat op een ruim perceel (831 m2) op de hoek van de Schopenhauerweg en de Stuart Millstraat. De staat van het huis is uniek en oorspronkelijk. Het in en exterieur bevindt zich vrijwel geheel in originele staat, inclusief het oorspronkelijke kleurgebruik. Daarmee is Schopenhauer 1 een van de best bewaarde villa’s van Herman Haan. Het huis is daarbij uitstekend onderhouden en geheel voorzien van moderne muurisolatie. Bovendien is het oorspronkelijke enkele glas voorzien van dubbelglas, waarbij de, voor het ontwerp typerende smalle kozijnen, behouden zijn gebleven. Aan het ontwerp valt goed te zien dat architect Haan, goede vriend van de familie Rietveld, in zijn ontwerpen de gebruiker centraal stelt. De wijze waarop de grote ramen rondom uitkijken op de grote, maar toch beschutte tuin, de dubbele hoogte in de hal en de typerende balkons met overstek op de eerste verdieping maken verblijf in dit huis uiterst licht, helder en comfortabel.

De Villa ligt op de hoek van de Schopenhauerweg en de Stuart Millstraat. Haan heeft het doktershuis op zo’n manier ontworpen dat de voormalige praktijk een eigen toegang en entrée heeft in de Stuart Millstraat. Aan deze zijde van het huis is eveneens de oprit en inpandige garage gelegen. Doordat het huis op deze natuurlijke wijze is verdeeld kan de bewoner ervoor kiezen de Stuart-Millstraat-zijde bij het woonhuis te betrekken of deze te gaan gebruiken als kantoor, praktijk of atelier.

De directe omgeving van het huis is groen en parkachtig, met veel openbare gazons, parken, bomen en waterpartijen. Met de auto zijn de A15, A16 en A29 binnen tien minuten te bereiken. Winkels en supermarkten liggen op loopafstand en het centrum van Rotterdam is in circa 20 minuten te bereiken met het openbaar vervoer.

Indeling
Het huis heeft op de begane grond een t-vormige footprint. De entree aan de Schopenhauerweg leidt naar een ruime hal met een leistenen vloer en gedeeltelijke dubbele hoogte. De hal is het centrale punt van het huis. Vanuit hier kan men richting de half open keuken, de praktijk ruimtes en garage, de zitkamer en via de open trap naar de verdieping.
De grote, lichte woonkamer kijkt via grote ramen aan de zuid- en oostkant uit op de prachtige tuin. De zitkamer is in een u-vorm verbonden met een eetgedeelte en de keuken. Dit deel is voorzien van oorspronkelijke parketvloer en open haard, In het oog springt de prachtige binnenmuur van hergebruikte havenkadekeien die overgaat in de buitenmuur. De oorspronkelijke praktijk heeft een eigen entree met hal, een voormalige wacht- en behandelkamer en een inpandige garage. Deze ruimtes zijn door de huidige eigenaar in gebruik als slaapkamer, hobby/werkkamer en wasruimte.
De ruime overloop op de eerste verdieping biedt toegang tot drie slaapkamers, waarvan twee met een balkon (zuidzijde) en een badkamer van bescheiden formaat aan de noordkant, eveneens met balkon.

Herman Haan
Met zijn ‘zwevende’ huis haalde architect Herman Haan internationale vakbladen. Zijn expedities naar Afrika kwamen midden jaren zestig op televisie.
Ruimte, daar draait het om in Haans leven en architectuur. Hij zocht de onmetelijke ruimte op in de Sahara en schiep onmetelijke ruimte in tal van villa’s. Zijn reizen waren baanbrekend. Hij was het die Aldo van Eyck, en vele andere architecten, in contact bracht met de Dogon, een volk in Mali, ten zuiden van de Sahara. De invloed van de uitgestrekte Sahara uitte zich in Haans ontwerpen minder letterlijk. Belangrijkste kenmerk was de radicale openheid van zijn villa’s. Om als het ware midden in de natuur te leven.
Piet Vollaard typeert Haan in de monografie “Herman Haan, architect”  (uitg. 010. ISBN 90-6450-141) als volgt: een informele houding, het plezier in het maken van architectuur, het werken met eenvoudige materialen en het bedenken van simpele oplossingen, daaraan zouden veel architecten nu nog een voorbeeld kunnen nemen. De concepten van zijn huizen zijn sterk en duidelijk, maar de leefbaarheid gaat er niet onder gebukt.”

Ligging
Zuidwijk is typische wederopbouwwijk met veel groen en een zeer parkachtig openbaar gebied. Zuidwijk wordt begrensd door de Zuiderparkweg in het westen, de Oldegaarde in het noorden, de Vaanweg in het oosten en de Charloisse Lagedijk en de Maeterlinckweg in het zuiden.
De bereikbaarheid van Schopenhauerweg 1 is zowel met de auto als met het openbaar vervoer zeer goed te noemen. De dichtstbijzijnde oprit van de snelweg; A29 is acht minuten rijden. Vanuit daar zij binnen drie minuten de A15 en A16 te bereiken. De dichtstbijzijnde bushalte ligt circa 300 meter van het huis verwijderd (Spinozaweg). Treinstation Rotterdam Lombardijen ligt op circa vijf minuten fietsen van waaruit in circa tien minuten op Rotterdam CS staat.
Op loopafstand, op nog geen 400 meter van het huis bevindt zich een divers wijkwinkelcentrum met onder meer twee supermarkten (Jumbo en Lidl) en drogist Kruitvat. In de directe omgeving liggen een aantal goed aangeschreven scholen en sportverenigingen.

Brochure downloaden

Brochure downloaden naar boven

Meer informatie over dit object?

Vraag dan snel de prospectus aan!
Dit doet u snel en eenvoudig door op de prospectus te klikken. Eenmalig maakt u een account aan en u hebt direct toegang tot de prospectus van alle prachtige objecten die wij in aanbod hebben! Door bij ons bekend te zijn kunnen wij u tevens de snelle en adequate service leveren die u van ons gewend bent!

Klik op de prospectus om deze te openen.

Vraag bezichtiging aan

Vraag bezichtiging aan naar boven

Locatie van boven

Locatie van boven naar boven

Plan route

U vertrekt vanaf

Toon route

Bel direct

Deel deze pagina
X

Wij
brengen u het
leukste nieuws!

Ontvang onze nieuwsbrief