Industrieel wonen in Wormer

Industrieel wonen langs de Zaan op steenworp afstand van Amsterdam? Het kan in Wormer aan de Veerdijk 108. Hier ligt pal aan de Zaan in Wormer deze prachtige woning. Dit voormalige gemaal is door de huidige eigenaars met heel veel liefde getransformeerd naar een ultieme plek om te wonen en te werken. Het is een echt familiehuis voor een groot gezin met maar liefst 5 slaapkamers en er is ruimte voor een atelier of kantoor. Bij binnenkomst maakt het meteen een verpletterende indruk. Op de begane grond zijn het oorspronkelijke aandrijfwiel, de bonkelaar en de vijzel nog aanwezig. Het is een ideale plek waar je kunt genieten van het buitenleven en alle drukte van de dag makkelijk achter je kan laten. Aan de voorzijde ligt de Zaan en er is een eigen aanlegplaats met plek voor een flink jacht met een directe vaarverbinding naar het Alkmaardermeer en Amsterdam. Aan de achterzijde kijk je uit over natuur en vaarwater. Kortom het combineert het beste van stad en landelijk wonen

Omschrijving

Omschrijving

Algemeen
De Veerdijk 108 staat aan de oostzijde van de Zaan met in de omgeving prachtige industriële gebouwen en complexen die herinneren aan lang vervlogen tijden en ligt tegenover het nieuwbouwproject Brokking aan de Zaan aan de overzijde van de Zaan. Het gemaal is een provinciaal monument dat door de huidige eigenaars in 1997 als bouwval is gekocht en volledig opnieuw is opgebouwd. Omdat het gebouw van oorsprong een industrieel gebouw was kent de begane grond een hele hoge plafondhoogte. Enorme raampartijen zorgen voor een zee van licht en de gekozen kleurstellingen spreken tot de verbeelding. Aan de achterzijde is een ruim terras direct gelegen met een uitgestrekt vergezicht over het Zwet en natuurgebied ‘Wormer- en Jisperveld’. Vier seizoenen kan je genieten van een eindeloos panorama. Zowel aan de achterkant (oost) als aan de zijkant (zuid) van het pand is de tuin gelegen.

Begane grond
De indeling is als volgt. Via de entree kom je in de entreehal voorzien van meterkast en toilet. Aan de rechterzijde is er een fraai kantoor/ werkkamer met zicht op de Zaan. Er is een kelder, een grote woonkeuken die van alle gemakken is voorzien, een bijkeuken en een ruime inpandige garage. De oude machinekamer is nu woonkamer geworden en het grote aandrijfwiel herinnert nog aan de oorspronkelijke functie. Midden in de ruimte is een stalen open spiltrap die in verbinding staat met de bovengelegen verdiepingen. De openslaande deuren aan de achterzijde geven toegang tot het terras met een wijds uitzicht over water en groen.

Eerste verdieping
Via de grote spiltrap kom je op de eerste verdieping. De eerste verdieping bestaat uit twee delen, gescheiden door een vide die voorzien is van een stalen brug waaraan de spiltrap is geconstrueerd. Er is een gedeelte aan de voorzijde (Zaan) en een gedeelte aan de achterzijde (het Zwet). Aan elke kant zijn drie slaapkamers en een badkamer. In totaal zijn er dus maar liefst zes slaapkamers en twee badkamers. De badkamer aan de voorzijde is uitgerust met een douche, wastafel en toilet en de badkamer aan de achterzijde heeft behalve deze voorzieningen ook nog een ligbad. Aan de achterzijde is één slaapkamer zo ruim dat deze nu in gebruik is als atelier.

Tweede verdieping
Ook deze verdieping is gescheiden door een vide met een stalen brug. Aan weerszijden bevindt zich een royale zolderkamer die momenteel al bergruimte fungeert, maar ook als slaapkamer kan worden ingericht.

Duurzaam
In de tuin is een eigen parkeergelegenheid met een oplaadpunt voor een elektrische auto, welke wordt gevoed door 24 zonnepanelen. Voor wat betreft de duurzaamheid is de Veerdijk 108 dan ook helemaal bij de tijd (energielabel A) en voorzien van een geïsoleerde betonvloer met vloerverwarming, spouw- en dakisolatie en zijn de merbau kozijnen voorzien van isolatieglas.

Kortom
Het is een heel bijzonder object om in te wonen op een prachtige maar ook rauwe plek aan de Zaan met aan de achterzijde een fenomenaal uitzicht dat zijn weerga niet kent! Vlakbij Amsterdam, maar ook dichtbij een prachtig natuurgebied. Wormer is centraal gelegen en de Veerdijk ligt vlakbij de uitvalswegen naar Amsterdam, Alkmaar, Purmerend, en Haarlem. Bijzonder is ook de eigen aanlegplaats met directe vaarverbinding naar het Alkmaardermeer en Amsterdam en aan de achterzijde direct gelegen aan de Poel, het Zwet en het Wormer- en Jisperveld.

Resumé

  • Provinciaal Monument
  • Woonoppervlakte bg, 1e en 2e verdieping meer dan 300 m2 en een inhoud van meer dan 1.250 m3;
  • Woning is in 1997 opnieuw opgebouwd en volledig geïsoleerd, energielabel A
  • Het oorspronkelijke aandrijfwiel, de bonkelaar en de vijzel zijn bewaard gebleven en maken onderdeel uit van het huis;
  • Het gemaal is direct gelegen aan open vaarwater met een ligplaats voor een flink jacht aan de voorzijde om te varen op de Zaan
  • Perceel F4821 en F4939, resp. 287 en 85 m2 eigen grond en perceel F2597, 100 m2 huurgrond Liander (á € 1,- per jaar).

Geschiedenis Wormer
Wormer is een voormalige zelfstandige gemeente in de Zaanstreek, in de provincie Noord-Holland. Het dorp ligt aan de oostzijde van de rivier de Zaan en behoort tot de oudste plaatsen van de Zaanstreek. De plaats wordt in 1063 genoemd in een lijst van de abdij van Egmond als "Weremere", maar is waarschijnlijk al veel ouder. Van de etymologie van de naam Wormer is zeker dat het tweede deel -mer de betekenis van "meer" (grote plas, of klein stilstaand water) heeft, vergelijkbaar in plaatsnamen als Purmer, Bijlmer en Schermer. Het eerste deel Wor- komt waarschijnlijk van "were" of "wier" en betekent verhoging, dam of (water)wering, vergelijkbaar in plaatsnamen als Wieringen en Wieren.

Wormer kende een tijd van grote bloei in de 16e en 17e eeuw door de vele scheepsbeschuitbakkerijen die toentertijd in dit dorp waren gevestigd. Ruim 130 beschuitbakkers zorgden voor de bevoorrading van de vele schepen van de VOC in Amsterdam en de walvisvaart vanuit Jisp. De Wormerse Tweeback was zeer vermaard en werd zelfs genoemd in diverse toneelstukken van Bredero ("dat pas op enkaer als een paer Wormer tweebakken). Daarnaast was Wormer, net als de rest van de Zaanstreek, een bedrijvig gebied met vooral veel stijfselmakerijen, traankokerijen en zeildoekweverijen. In totaal hebben in Wormer ooit minimaal 66 molens gestaan. Vandaag de dag is hiervan slechts 1 molen bewaard gebleven, namelijk molen 'De Koker'. In 2018 is een nieuwe beschuitstoren gebouwd in het dorp, als herdenking aan de tijden dat Wormer vele beschuitbakkerijen kende.

Video

Brochure downloaden

Brochure downloaden naar boven

Meer informatie over dit object?

Vraag dan snel de prospectus aan!
Dit doet u snel en eenvoudig door op de prospectus te klikken. Eenmalig maakt u een account aan en u hebt direct toegang tot de prospectus van alle prachtige objecten die wij in aanbod hebben! Door bij ons bekend te zijn kunnen wij u tevens de snelle en adequate service leveren die u van ons gewend bent!

Klik op de prospectus om deze te openen.

Vraag bezichtiging aan

Vraag bezichtiging aan naar boven

Locatie van boven

Locatie van boven naar boven

Plan route

U vertrekt vanaf

Toon route

Bel direct

Deel deze pagina
X

Wij
brengen u het
leukste nieuws!

Ontvang onze nieuwsbrief