Heerlijk familiehuis in Zwartsluis met ligplaats

In het centrum van Zwartsluis ligt tegenover de Arembergersluis deze bijzondere villa. De Villa genaamd ’t Lageland is gebouwd in 1938 in een stijl die doet denken aan het werk van “Groep 32”, de meer romantische tak van de ‘modernisten’ en ontworpen door architect F.J. Gouwetor in 1938. Deze ontwierp de villa met woning voor de industrieel H. Buisman van de Koninklijke Buisman B.V. Naast de villa ligt de voormalige tuinmanswoning die in de jaren 60 is afgesplitst van het huis. Voor het huis is een ligplaats voor een flinke boot en de tuin behorende bij de villa (circa 1700 m2) is eveneens grotendeels intact met terras, vijver en een bijzondere kas. Bijzonder aan dit huis is dat het oorspronkelijke unieke interieur grotendeels intact is gebleven. De gekozen bouwmaterialen en de afwerking en hang- en sluitwerk zijn voor de bouwtijd zeer modern en rijk.

Omschrijving

Omschrijving

Voor het huis staande valt direct de monumentale trap voor de voordeur op met links daarvan de het grote bay window van de woonkamer, met een natuurstenen vensterbank en ondermuur en er boven de bronzen panelen met bladmotieven. De monumentale entree is bereikbaar via de natuurstenen trap. Met vier traptreden komt u bij de grote voordeur.

Benedenverdieping
De bijzondere entreehal is bekleed met op speling gezaagd wit geaderd marmer (arabescato) en heeft een met glazen panelen en een in staal gevat aangelicht plafond. De garderobe is - als unicum - door de Firma Gispen vervaardigd en bestaat onder andere uit verchroomde buizen met daarin gevat een in zand gegoten glazen achterwand met hier tegenaan de bekende Gispen garderobe. De entreehal wordt verwarmd door de verchroomde buizen van de garderobe. Deze maken deel uit van de verwarmingsinstallatie. Rechts van de entreehal bevindt zich de herenkamer, met de originele kurklinoleum vloer, de met vinyl beklede beschieting, met eiken afgebiesd, kastjes en een forse kluis (manshoog) van de Firma Lips.
Vanuit de entreehal komt u in de centrale traphal met daarin een brede trap en vloer, in eiken. Op de muur langs de trapopgang is een grote fresco aangebracht voorstellende enkele zeilschepen, omlijst met bloemranken en barokengelen. Onder het trapbordes aan de rechterzijde is een toilethal met daarin een vrijstaande groene wastafel met erachter een verzonken spiegel met verlichting (alles in originele staat) en een aparte wc ruimte. Onder de trap leidt een deur naar het souterrain en keuken. Boven het trapbordes vindt men drie manshoge boogramen waardoor een zee van licht binnenstroomt.
Vanuit de hal heeft u links toegang tot de woonkamer en de tuinkamer. In de woonkamer vindt u aan de straatzijde – met zicht op de sluis en de gracht - de ‘bay window’ met aan het plafond een grote schotelvormige plafonnière voor indirecte verlichting. In het achterste gedeelte bevindt zich een houtkachel voor een haardwand omkleed met grijsbruin marmer (Lunel Uni). Ook alle vensterbanken in het woongedeelte van de begane grond zijn van deze steensoort. De wand boven de haard is beschilderd met een fresco voorstellende “De Drie Gratiën”, naast het schilderij zijn kastjes en houtpanelen en het plafond boven de open haard is gestuct met kubistische motieven, verlicht vanuit een gesmede lambrisering.
Een gedeeltelijk glazen schuifdeur en een inloopkast scheiden de woonkamer van de eetkamer. In de eetkamer bevindt zich een gebogen erker met daarin een vaste eiken bank en vloer. Aan de terraszijde is er een grote raampartij die geheel geopend kan worden. Hiernaast geeft een deur toegang tot het terras en de (destijds verwarmde) kas en de lager gelegen tuin. De vloer van het terras is van diagonaal gelegde travertin tegels en een boogvormig gemetselde muur met daaraan hangend een wit geschilderde houten bank scheiden het terras van het plaatsje voor de keuken en bijkeuken. Het terras wordt begrensd door bloembakken. De eetkamer geeft toegang tot de vroegere dienkeuken (pantry) en vervolgens de keuken. De authentieke Bruynzeel keuken is ontworpen door Piet Zwart met aansluitend de bijkeuken met achter- en zij-uitgang. De bijkeuken geeft toegang tot het personeelsplaatsje en tot de zijingang in de steeg tussen het huis en de naastgelegen voormalige tuinmanswoning. Het plaatsje is van het terras afgescheiden door de boogvormige muur en de kas en biedt ook toegang tot de tuin. Overal in het huis zijn de originele stalen gordijnrails met stalen koof intact.

Kelder
Het huis is volledig onder keldert (half verdiept) en is volledig in gewapend beton uitgevoerd inclusief plafond. In dit souterrain bevindt zich onder meer een biljartkamer met kubistisch vormgegeven stucplafond, een booggewelf met natuursteen elementen erboven en een nis met hierin een vaste houten bank en kastjes. Deze ruimte is verder voorzien van een vaste houten bank in het boogvormige gedeelte onder de ‘bay window’ van de voorkamer.
Een andere opmerkelijke ruimte is de zogenaamde gasdichte kelder, een extra versterkte ruimte met een gas-sluis met gasdichte deuren en met een uitgang via een stalen vluchtluik naar de steeg. De gemetselde bloembak voor de herenkamer heeft niet alleen een decoratieve functie maar dient ook ter extra versterking voor deze bunker. Verder is het souterrain voorzien van een gang en centrale hal met trapopgang naar de keukenhal, een provisiekamer, wijnkelder, ketelruimte, kolenbunker en fietsenkelder. Het souterrain is van buitenaf toegankelijk via een trap met fietsenafrit langs de zijkant van het huis. Alle ruimten in het souterrain behalve de bunker en de kolenbunker zijn voorzien van vensters. Alle ramen in het huis zijn recent voorzien van dubbelglas.

Eerste verdieping
Via de monumentale trap gaat u naar de eerste verdieping. Halverwege bevindt zich bij het bordes boven de keuken de dienstbodekamer met wastafel en vaste kasten. Enkele kamers zijn voorzien van convectorputten met de originele verwarmingsradiatoren. Loopt u de trap verder op dan komt u op de grote overloop met aan de achterzijde een slaapkamer met groot balkon en inloopkast en een doorloop naar de authentieke badkamer die ook nog toegankelijk is vanaf de overloop via het toilet. Aan de voorzijde van het huis bevinden zich een tweetal slaapkamers, waarvan één met balkon, een originele wastafelpartij en vaste kasten, Verder bevindt zich op deze verdieping nog een kleinere slaapkamer met vaste kast.

Tweede verdieping
Op de derde etage bevindt zich een grote voorzolder met aan de tuinzijde een slaapkamer en een royale zijzolder, ideaal voor opslag van huisraad.

Parktuin
De tuinen van de voormalige panden werden in 1938 samengevoegd tot een geheel en aangelegd volgens ontwerp van de bekende tuinarchitect J. Vroom Jr., die in die tijd in het noorden des land veel grote tuinen ontwierp. Vanaf het terras achter de eetkamer daalt men langs enkele treden af naar de tuin. De vijver (oorspronkelijk voorzien van een fontein) loopt over in een kronkelende waterloop die de tuin doorsnijdt. De waterloop bestaat uit meerdere aparte gedeelten waar het water trapsgewijs afdaalt en uiteindelijk afgevoerd wordt naar de sloot achter de tuin. Vanaf de vijver liep een schelpenpad met een grote boog door de tuin terug naar het huis, deze is niet meer aanwezig. Een enkele oude sier- en fruitboom langs de rand van de tuin is blijven staan. Met name de enorme magnolia is het vermelden waard en is een lust voor het oog, in het bijzonder vroeg in het voorjaar wanneer ze in bloei staat. Met de taxushaag om de tuin kreeg deze een besloten en romantisch karakter. Het romantische karakter van de tuin blijkt ook wel uit het feit dat ze in het verleden vaak ter beschikking werd gesteld aan bruidsparen uit de omgeving voor het maken van bruidsreportages.
De tuin is bezocht door ir. Erik Blok van het Bureau Historische Tuinen uit Wageningen in het kader van een door hem samen te stellen overzichtstentoonstelling over de bekende Groninger tuinarchitecten-familie Vroom. Deze stelde vast dat de tuin het best bewaard gebleven was van alle tot dan toe door hem onderzochte exemplaren. De tuin is – met het oude tuinontwerp als basis – in de periode 2008-2011 opnieuw ontworpen en ontwikkeld door tuinontwerper Harry Pierik. Ook is toen de bestrating van de oprit en rondom het terras aangelegd, alsmede een houten fietsenoverkapping in stijl, schuurtje naast de bijkeuken en een schuur (voor onder andere de zitmaaier) achter in de tuin. De vijver is geheel gerestaureerd. Het schelpenpad is verdwenen alsmede de grote pergola, de gemetselde fundering is gedeeltelijk nog wel aanwezig. De flagstones van het oorspronkelijke pad naar de vijver (overdekt door een grote witgeschilderde pergola) zijn hergebruikt voor paadjes aan beide zijden van de tuin achter de borders.

Zwartsluis
Zwartsluis is een Nederlands dorp en een Nederlandse havenplaats in de gemeente Zwartewaterland, gelegen op de plek waar het Zwarte Water en het Meppelerdiep samenkomen. Zwartsluis is gelegen in de provincie Overijssel op circa 20 minuten autorijden van Zwolle. Assen is op circa 45 minuten rijden gelegen en Amsterdam is  via de polder binnen een uur te bereiken. Het dichtstbijzijnde busstation ligt op 500 meter afstand.
Huis ‘t Lageland is gelegen aan de Arembergergracht met ontsluiting naar natuurgebied WaterReijk (voormalig Weerribben en De Wieden) waaraan ook Giethoorn en Blokzijl gelegen zijn. De Arembergersluis voor de deur geeft toegang tot het Zwarte Water, vanwaaruit Zwolle (de Ijssel) en het IJselmeer te bereiken zijn. In de zomer een waterparadijs en in de winter bij vorst een schaatsparadijs! Het is geoorloofd een (zeil)boot voor het huis af te meren zolang de lengte van de boot de breedte van het huis niet overtreft.

Brochure downloaden

Brochure downloaden naar boven

Meer informatie over dit object?

Vraag dan snel de prospectus aan!
Dit doet u snel en eenvoudig door op de prospectus te klikken. Eenmalig maakt u een account aan en u hebt direct toegang tot de prospectus van alle prachtige objecten die wij in aanbod hebben! Door bij ons bekend te zijn kunnen wij u tevens de snelle en adequate service leveren die u van ons gewend bent!

Klik op de prospectus om deze te openen.

Vraag bezichtiging aan

Vraag bezichtiging aan naar boven

Locatie van boven

Locatie van boven naar boven

Plan route

U vertrekt vanaf

Toon route

Bel direct

Deel deze pagina
X

Wij
brengen u het
leukste nieuws!

Ontvang onze nieuwsbrief