Omschrijving

REGENTESSELAAN 39 BUSSUM – VILLA EIKENHOF | PERCEEL 3.700 m²


MONUMENTAALST
De bakermat van de collectie van het Van Goghmuseum, zo begon Villa Eikenhof. Theo van Gogh -de broer van de schilder Vincent- kende Jo Bonger al langer, maar de vonk sloeg over toen de twee elkaar weerzagen in Parijs. Ze trouwden en woonden in Parijs, en ze waren er dolgelukkig. Samen kregen ze een zoon, Vincent. Maar het lot had andere kaarten geschud voor de familie; Theo overleed, en met een zoon van 14 maanden op haar arm, vertrok Jo naar Nederland, naar Bussum. Ze had daar warme contacten, onder meer met Frederik van Eeden, en begon een pension aan de Koningslaan. Ze kwam er in een interessant circuit terecht en ontmoette ook Willem Bauer, die architect was.

De liefde vond haar weer en ze hertrouwde met Johan Cohen Gosschalk. Samen vonden ze een mooi perceel, van maar liefst 3.700 m², in het huidige Spiegel. Hun vriend Willem Bauer maakte een fraai ontwerp en zette dat eigenzinnig gedraaid op het perceel. In al die jaren is er - behalve de garage die is aangebouwd en het atelier in de tuin dat is afgebroken - vrijwel niks veranderd in dit huis. Jo maakte het tot haar levensmissie om de werken van Vincent de waardering en roem te geven die ze vandaag de dag toekomen. Toen het huis gebouwd was in 1901, liet ze de collectie van Vincent overkomen vanuit Parijs. Naar verluid waren de muren bezaaid met zijn schilderijen.

Tot 1978 is het huis in de familie gebleven, maar gek genoeg is het pas recent -na vurige acties van Heemschut en andere organisaties- als gemeentelijk monument aangewezen. Een wonder toch eigenlijk: het oeuvre van Vincent behoort tot het Nederlands canon en we laten ons internationaal maar al te graag voorstaan op zijn schilderijen, maar dat dit bijzondere huis nu pas deze status krijgt, is een bijzondere parallel met Vincent’s schilderwerk.

Kijk ook eens op de landingspagina: villaeikenhof [punt] nl


DE TOUR
Begin 20e eeuw waren de eisen die er aan een woning werden gesteld, fundamenteel anders. Men ging anders om met energieverbruik en daarom koos men vaak voor een gecompartimenteerd programma. Dat is ook terug te zien in deze woning. En hoewel men nu graag kookt in de woonkamer, is het idee van woon-leefruimte en eet-kookruimte nog niet zo gek.

Entree in de ruime hal. De bijzondere vloerbetegeling trekt meteen de aandacht. Het donkere houtwerk geeft een warme ambiance. De trap naar boven aan de rechterhand, links toegang tot de eetkamer, momenteel in gebruik als atelier. Aansluitend de woonkamer met een prachtige openhaard en openslaande deuren naar de tuin. Het bloemvenster is een fijn zitje en nodigt uit tot lange telefoongesprekken of een beetje mijmeren met een kop thee. Voorts een slaapkamer op de begane grond, met openslaande, beglaasde deuren naar de tuin, thans in gebruik als werkplek. Aansluitend de badkamer met ligbad, douche en wastafel. Op de gang de WC. Vanuit de entree rechts om het hoekje de keuken met bijkeuken en stookhok.


NAAR BOVEN
Op de eerste verdieping vier ruime slaapkamers, met alle een eigen set inbouwkasten. De grote ouderslaapkamer aan de achterzijde heeft een bijzonder balkon, die hangt aan de verankering in de muur. Op de overloop een WC en douche.


OP ZOLDER
Bergruimte en een slaapvertrek, onder de knusheid van de kap.


NAAR BUITEN
Buiten een dijk van een tuin, een capsule van 1.000 kleuren groen in de stedelijke beslommeringen. Veel bijzondere oude beuken. Met de mogelijke uitbreidingsplannen is rekening gehouden met deze prachtige bomen. Aan de woning de garage, die uiteraard ook als gebruiksruimte bij het huis kan worden getrokken.


BIJZONDER
Het huis is sinds de bouw 120 jaar geleden nagenoeg onaangetast. De vloeren, het houtwerk, de haard met de Delftsblauwe betegeling, het fonteintje op de gang: het is allemaal nog zoals het toen was en toen bedacht was. In 1935 is de garage toegevoegd aan het huis, en is het originele atelier verdwenen. Dit huis is met recht een “vergeten groente” en niet voor niets een gemeentelijk monument. Samen met de Gemeente Gooise Meren is een plan gemaakt waaraan de restauratie en renovatie van villa Eikenhof moet voldoen.

Wat mag hier (en wat mag hier niet)
* Het kavel mag niet gesplitst. En dat is maar goed ook, want dit is een historisch en belangrijk ensemble en 3.700 m² grond in de meest geliefde wijk van Bussum (en misschien we van ’t gehele Gooi) Het Spiegel, is een unicum te noemen;
* Het huis (275 m²) mag niet worden afgebroken; het huis mag met wél zorg en liefde naar de maatstaven van de 21e eeuw worden gebracht, zonder het karakter van dit bijzondere monument aan te tasten;
* Het huis uitbouwen mag zeker; architect Abel Blom heeft reeds een magnifiek plan uitgewerkt, waarbij er een moderne aanbouw met souterrain kan worden gerealiseerd van circa 150 m². De gemeente Gooise Meren werd hier ook blij van;


Bescherming
Het rapport Bouwhistorische verkenning Regentesselaan 39, Bussum (auteur: L.D.N. Driesen – van der Male) is het uitgangspunt voor de opsomming van de te beschermen onderdelen (deze is in het move.nl account opgenomen). Tot de monumentale bescherming wordt in ieder geval gerekend:
* De volwassen bomen langs de oprijlaan en langs het perceel.
* Het gehele exterieur, inclusief de hoofdvorm van de villa met een rechthoekige bouwmassa onder een zadeldak met scheve schouders en hoog opgaande schoorstenen, de opbouw en open-dicht verhouding van de gevels, bestaande dakkapel, balkon en aan- en uitbouwen.
* Alle gebruikte materialen, afwerkingen van materialen en detailleringen in de gevels, zoals houten en gemetselde elementen, de rode kleur op de plint, metselverbanden, de gepleisterde gevels, gesneden klossen, ornamenten in de windveren en dergelijke.
* Stichtingssteen met de verwijzing naar de familie Van Gogh.
* De gehele interne structuur, zoals positie van wanden, vloeren, balken en de kapconstructie.
* De in deze omschrijving opgenomen interieurafwerking, zoals de vloeren, de lambriseringen, kachel- en haardplaatsen met de daarin opgenomen betimmeringen en tegels, de tegels in de plint in de gang, de inbouwkasten en de ingebouwde buffetkast, en dergelijke.
* De gehele trap en de trap in de dienstbodekamer.
* Het originele hang- en sluitwerk.


Buiten de bescherming vallen:
* De garage uit 1935.
* Het raam uit 1935 naast de erker in de zijgevel (zuid).
* De vervangen raamdelen van het keukenraam.
* De zijlichten uit 1935 die de tuindeuren in de achtergevel flankeren.
* Het raamdelen van de voormalige badkamer op de tweede bouwlaag aan de achtergevel.
* Het raamdeel in de topgevel aan de achterzijde.
* De deur in de voormalige brandstofopslag.
* De huidige keuken en badkamers.
* Recente wand- en vloerbedekkingen, zoals de lambrisering in de slaapkamer op de eerste bouwlaag


KORTOM
Wij zoeken iemand die de culturele waarde ziet van dit hele bijzondere huis, Villa Eikenhof. Iemand die dat historisch besef kan verenigen met de creatie van een fijn woonhuis en die daarmee waarde toevoegt aan het monumentale. Het is een bijzonder mooie plek op een meer dan riante kavel van maarliefst 3.700 m², pal in een schitterende villawijk, en voor breeduit dromen is hier ruimte genoeg. Wilt u de wanden zien waar het wereldberoemde werk van Vincent van Gogh als eerste onderdak vond? We nemen u graag mee, en laten de plannen die Abel Blom heeft gemaakt daarbij graag zien.

De mooiste plannen ontstaan achterop een bierviltje. Of tijdens een kop koffie.
Samen sparren? Neem contact met ons op, wij informeren u graag!

Kenmerken

Overdracht

Status
Verkocht
Oplevering
In overleg
Adres
Regentesselaan 39
Postcode
1405 EK
Plaats
Bussum

Bouw

Soort woonhuis
Eengezinswoning, Vrijstaande woning
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1901
Onderhoud binnen
Redelijk
Onderhoud buiten
Goed
Bijzonderheden
Monumentaal pand, Erfgoed

Oppervlakten en inhoud

Woonoppervlakte
ca. 230m²
Perceeloppervlakte
ca. 3.700m²
Oppervlakte woonkamer
ca. 33m²
Overig oppervlakte
ca. 14m²

Indeling

Aantal kamers
9
Aantal slaapkamers
6
Aantal badkamers
2
Aantal verdiepingen
3

Buitenruimte

Ligging
Aan rustige weg, In woonwijk, Beschutte ligging
Balkon
Ja
Tuin
Tuin rondom
Schuur
Vrijstaand hout

Garage

Soort garage
Aangebouwd steen
Capaciteit
1
Afmetingen
17m², 310×550

Ligging & Locatie

[ { "address": "Regentesselaan 39", "zipCode": "1405 EK", "city": "Bussum", "lat": 52.2779021, "lng": 5.145362, "heading": 0, "pitch": 0 } ]
Bekijk kaart

Plattegronden

Regentesselaan 39, Bussum plattegrond-0
Regentesselaan 39, Bussum plattegrond-1
Regentesselaan 39, Bussum plattegrond-2

Contact

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Wij helpen u graag

Fijn dat je contact hebt opgenomen!

We zorgen ervoor dat je spoedig een reactie van ons ontvangt op:

Sorry, we kunnen helaas niet met zekerheid vaststellen of je een mens of een geautomatiseerde bot/spammer bent. Hierdoor kunnen we het formulier dat je hebt ingevuld niet verzenden. Probeer het opnieuw of neem direct contact op met de makelaar via e-mail.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of u alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.

Persoonlijke gegevens

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms