BIJZONDERE BOERENHOEVE DREISCHOR ZUIDSTRAAT 5
Aan de rand van het pittoreske Dreischor staat deze bijzondere boerenhoeve uit 1764. Deze historische boerderij, grotendeels in oorspronkelijke staat, ligt op een idyllische locatie met uitzicht over de velden en het prachtige Zeeuwse landschap. Van oorsprong was het een boerenhoeve, met in de lengterichting een diepe schuur eraan vast. De statige voorgevel, waarin ook de voordeur zich bevindt, is voorzien van sierlijke muurankers met daarin het jaartal 1764 verwerkt, wat bijdraagt aan het authentieke karakter van het pand. De gevels van het woonhuis zijn opgetrokken uit gele IJsselsteentjes, terwijl de schuur zwart gepotdekseld is en steunt op imposante eikenhouten balken die nog stammen uit de late middeleeuwen. Het dak is met riet en pannen gedekt. Vroeger stonden hier onder andere het vee en werd de oogst opgeslagen. Niet voor niets is dit met recht een rijksmonument. Dit unieke stukje geschiedenis wacht op een nieuwe eigenaar die de charme en rust van het landelijke leven weet te waarderen.
De afgelopen 50 jaar lijkt de tijd stil te hebben gestaan in deze boerderij; behalve de prachtige, inmiddels volgroeide oude bomen rondom, is de boerderij grotendeels behouden en authentiek gebleven. Begin jaren '70 is de boerderij grondig gerestaureerd. Door de laatste eigenaar is vervolgens een aanbouw gerealiseerd in de schuur aan de achterzijde van het woonhuis, waarin twee slaapkamers en een badkamer zijn gecreëerd – eventueel als apart woongedeelte te gebruiken, bijvoorbeeld voor verhuur. Het geheel is een riante woonboerderij op een perceel van 2.680 m².
De boerderij zelf, samen met het charmante bakhuisje aan de voorzijde, verkeert in goede staat en straalt een nostalgische charme uit die je zelden ziet. De totale woonoppervlakte bedraagt circa 180 m² en de oude deel beslaat daarnaast nog eens ruim 245 m². De inhoud van het huis is circa 2.131 m³ en het bakhuisje is circa 25 m² groot.
Het perceel is ruim en biedt volop mogelijkheden. De oprijlaan met schitterende oude beukenhaag leidt naar de boerenhoeve, met aan de voorzijde de boerderijwoning en aan de achterzijde een indrukwekkende schuur. Deze enorme schuur biedt tal van mogelijkheden, van opslag tot creatieve werkruimte of een bijzondere herbestemming. Het perceel bestaat verder uit een parkachtige tuin, twee statige lindes klassiek voor het huis en een notenboom die jaarlijks in een voorraad walnoten voorziet. De tuin wordt omringd door houtwallen en biedt een weids uitzicht op onder andere de prachtige dorpsmolen. De voormalige bakkeet naast het huis is in originele staat behouden gebleven, met een oven waarin het brood werd gebakken – een unieke blik in het verleden. Zowel de hoeve als de bakkeet beschikken over een originele waterput.
Dreischor, gelegen op het eiland Schouwen-Duiveland, is een prachtig Zeeuws dorp dat zijn middeleeuwse structuur grotendeels heeft behouden. De geschiedenis van Dreischor gaat terug tot de dertiende eeuw, en het dorp staat bekend om zijn authentieke ringvorm met een kerk in het midden en de huizen eromheen. Het dorp, van oorsprong een vlasdorp, ademt nog steeds historie uit, wat blijkt uit de vlasschuren en de mooie huizen met klassieke trap- en flessengevels aan de ring. Door de jaren heen is Dreischor nauwelijks veranderd, wat het een gewilde plek maakt voor wie op zoek is naar een landelijke en authentieke woonomgeving.
Zuidstraat 5 in Dreischor is een ware parel. Ook zijn er talrijke plaatsen in de buurt te bezoeken, zoals het prachtige Zierikzee, wat zeer de moeite waard is en waar ook diverse restaurantjes zijn, onder andere aan de haven. De Grevelingen is op 10 minuten fietsen en de prachtige stranden aan de andere zijde van het eiland zijn goed bereikbaar met de auto.
DE TOUR
BEGANE GROND
Aan de voorzijde (straatzijde) bevindt zich de entree van het huis, waar in de kopgevel het jaartal 1764 trots prijkt in muurankers. Bij binnenkomst stap je in een gezellige entree, met direct rechts een toilet en rechtdoor de knusse opkamer, die je bereikt via vijf traptreden. De vloer met boerenplavuizen, de houten balken aan het plafond en het charmante hekwerk maken deze ruimte bijzonder sfeervol. Trek je de trap omhoog, dan kom je uit in de oude gewelvenkelder van circa 11 m² met een stahoogte van 1,70 meter – een authentiek stukje geschiedenis van de boerderij.
De entree, en eigenlijk de hele begane grond, is voorzien van oude estriken die de historische sfeer versterken. Links van de entree vind je de trap met kwartslag naar de bovenverdieping, maar daarover later meer. Direct rechts bevindt zich het toilet, met ertegenover een separate doucheruimte. Tussen de wc en douche is er een doorgang naar de woonkamer van circa 18 m², een ruimte die al gezellig aanvoelt voordat je er goed en wel zit. De woonkamer heeft een schouw, twee schuiframen met zesvaks ruiten, en het oude balkenplafond maakt het plaatje compleet. Juist deze charmante indeling laat de authentieke sfeer van het huis op elke plek tot zijn recht komen, met veel originele details en een warme uitstraling.
Links van de schouw leidt een doorgang naar de grote woonkeuken van circa 16 m². De keuken, uitgevoerd in een prachtige groene tint (een warme pigeon-kleur), voegt nog meer sfeer toe aan de ruimte. De keuken is een gezellige plek die uitnodigt tot lange avonden tafelen bij kaarslicht en goede gesprekken. De keuken is in hoekopstelling geplaatst en aan de linkerzijde bevinden zich twee grote inbouwkasten, geheel in oude stijl. Er is tevens een oude bedstee die nu dienst doet als handige inbouwkast, eveneens gemaakt met authentieke elementen.
Vanuit de keuken kom je in de aanbouw, die zich achter de oorspronkelijke brandmuur van de boerderij bevindt. Via een wederom met plavuizen betegelde hal is er toegang tot een eenvoudige badkamer, voorzien van een bad, wastafel, wasmachineopstelling en toilet. Aansluitend bevinden zich twee slaapkamers. Deze slaapkamers variëren in grootte van 9 tot 12 m² en hebben ramen met zicht op de tuin aan weerszijden.
Een gang tussen de twee slaapkamers leidt naar de achtergelegen deel, een imposante ruimte. Dit deel, met een lengte van ruim 25 meter en een breedte van bijna 10 meter, voelt als een kathedraal op het platteland. De enorme houten balkstructuur torent hoog boven je uit, met een nok van maar liefst 9,8 meter hoog. In deze nok bevindt zich overigens ook een uilenbak waar jaarlijks jonge uilen opgroeien en uitvliegen. Deze monumentale schuur biedt eindeloze mogelijkheden. Of je nu droomt van een nog grotere woonkeuken, verdere aanbouw voor gasten, een creatieve werkruimte of een plek voor een hobby, in deze ruimte kan het allemaal. Het is een plek die alle fantasieën de vrije loop laat.
EERSTE VERDIEPING
Vanuit de hal kom je via de trap op de eerste verdieping. Hier bevindt zich een ruime overloop met voldoende plek voor een werktafel en/of extra zitje. Isolatie is op maat aangebracht tussen de houten spanten en afgewerkt met gips, terwijl de prachtige houten balken nog zichtbaar zijn, wat de indrukwekkende schaal van de boerderij benadrukt. Op deze verdieping is ook een kleine rookruimte aangebracht in de schoorsteen. Een raam in de kopgevel zorgt voor natuurlijk daglicht, en het balkenplafond met planken laat de oude boerderij in al haar glorie zien.
Voor de brandmuur bevinden zich twee slaapkamers van elk circa 12 m². In de slaapkamers ligt, geheel in de stijl van de jaren '70, nog een rieten biezen mattenvloer – je kent ze wel, die harde vloermatten die een uitdaging waren als je met Lego speelde. Beide kamers zijn voorzien van een inbouwkast en hebben daglicht via grote dakramen, wat zorgt voor een lichte en open sfeer. De charme van deze boerderij zit hem in de authentieke details en de nostalgische sfeer die elke ruimte uitstraalt.
ZOLDER
Boven de overloop en de slaapkamers bevindt zich een ruime zolder. Het is een zeer sfeervolle ruimte met prachtig uitzicht over de tuin en landerijen. Centraal aangesloten op de schoorsteen staat een functionerende houtkachel. Aan de achterkant bevindt zich een oude doka met daarboven bergruimte, ideaal voor het opbergen van koffers, verhuisdozen en andere spullen. Een praktische ruimte die vanwege het sfeervolle karakter ook is in te zetten als volledige leefruimte. Charmant detail: een luikje in de brandmuur geeft een bovenaanzicht op de schuur.
BAKKEET
Rechts naast de boerderij ligt het idyllische bakhuisje van circa 25 m², een charmant stukje historie waar vroeger brood werd gebakken. Het bakhuisje is nog volledig in originele staat, met estriken op de vloer en de authentieke broodoven die nog steeds aanwezig is. Sterker nog, je zou hier nog steeds brood kunnen bakken! Deze sfeervolle ruimte is perfect voor allerlei doeleinden: een gezellige plek om te borrelen, of misschien als logeerruimte of hobbyruimte. De mogelijkheden zijn eindeloos in deze bijzondere boerderij in Dreischor.
BEREIKBAARHEID EN WOONPLEZIER
Hoewel Dreischor een oase van rust is, is de bereikbaarheid uitstekend. Binnen 15 minuten rijden ben je in Zierikzee, en de A58 brengt je snel naar steden als Rotterdam, Antwerpen of Breda. Wonen op deze plek betekent genieten van het beste van twee werelden: de sereniteit van het Zeeuwse platteland en de nabijheid van voorzieningen.
RIJKSMONUMENT
De Zuidstraat 5 in Dreischor is met recht een rijksmonument, uniek in zijn soort. Vaak horen we: "Een rijksmonument, dan mag je toch niks?" Gelukkig is dat al lang niet meer het geval. Klein onderhoud dat het monument niet verandert, zoals schilderwerk in dezelfde kleur (binnen of buiten), is altijd mogelijk. Grotere werkzaamheden zoals wijzigingen aan de structuur, gevels of daken vereisen echter een vergunning. Het behoud van monumenten is een prioriteit voor de Rijksdienst, en bewoning is daarvoor de beste manier.
BOUWKUNDIG ONDERZOEK
Wij hebben een gedegen bouwkundige keuring laten uitvoeren. Hierbij is niet alleen een transparant en duidelijk beeld van de bouwkundige staat van het rijksmonument verkregen, maar zijn ook de eventuele herstelkosten opgenomen in een overzicht. Dit bouwkundig onderzoek stellen wij graag beschikbaar.
SUBSIDIEMOGELIJKHEDEN RESTAURATIE
Om bewoonde rijksmonumenten in goede staat te houden, is er een subsidie beschikbaar voor rijksmonumenten met een woonfunctie. Sinds 2020 kunnen eigenaren van woonhuis-rijksmonumenten subsidie aanvragen via de Subsidie Woonhuismonumenten. Deze subsidie vervangt de oude fiscale aftrek voor monumentenkosten en ondersteunt particuliere eigenaren van rijksmonumenten bij het financieren van onderhoudswerkzaamheden zoals schilderen, gevelonderhoud, voegen, reparatie van kozijnen, glas, daken, goten en regenpijpen, fundering en constructie, buitenriolering, terreinverharding en het interieur. Na het onderhoud kunnen eigenaren jaarlijks een subsidieaanvraag indienen, waarbij zij 38% van de gemaakte kosten vergoed krijgen.
De woonhuis-rijksmonumenten subsidie wordt aangevraagd na afloop van het onderhoudsjaar. Een gedetailleerde factuur met beschrijving van de werkzaamheden is vereist. Voor aanvragen boven € 70.000 is een inspectierapport vooraf verplicht. Meer informatie is te vinden op onze website en op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE)
FINANCIEREN VAN DE RESTAURATIE VAN RIJKSMONUMENTEN
Het Nationaal Restauratiefonds verstrekt laagrentende leningen voor instandhouding van een monument (restauratie en onderhoud). Eigenaren van rijksmonumenten kunnen een plan indienen en op basis daarvan een laagrentende lening voor 100% van de instandhoudingskosten krijgen. Als u voor subsidie in aanmerking wilt komen, dan kunt u voor dezelfde werkzaamheden geen laagrentende lening bij het Nationaal Restauratiefonds krijgen. Als eigenaar maakt u een keuze tussen laagrentend lenen (vooraf) of subsidie (achteraf).
VERDUURZAMING VAN G- NAAR EEN A-LABEL
Redres helpt graag bij het verduurzamen van monumenten en industrieel erfgoed. Vanwege hun hoge leeftijd zijn dergelijke objecten op zichzelf – vanuit circulariteitsoogpunt – al duurzaam, maar in gebruik zijn ze dat vaak nog niet en er valt op dat vlak dus nog veel winst te behalen. Dat geldt ook voor dit rijksmonument: het energieverbruik kan bijvoorbeeld een stuk zuiniger.
Verduurzamingslabel®
Naast het reguliere energielabel is een verduurzamingslabel vastgesteld. Dit advies laat zien hoe het object verduurzaamd kan worden, inclusief een scenario om van G- naar A-label te gaan en de bijbehorende investering. Hierbij is gekeken naar de meest effectieve oplossingen, met oog voor de monumentale status.
De verkoop of aankoop van een monument is het ideale moment om verduurzamingsmaatregelen te treffen. Het verduurzamingslabel biedt een heldere leidraad voor een weloverwogen beslissing. Dit object biedt zeker kansen om te verduurzamen en de eerste aanzet is er al. Het verduurzamingslabel stellen wij graag beschikbaar.
KORTOM
De Hooge Hoeve Zuidstraat 5 is een uitzonderlijk rijksmonument, majestueus gelegen op een adembenemende plek. Een unieke kans om te wonen in een stukje Zeeuwse geschiedenis, waar rust, ruimte en een rijke historie samenkomen. Deze boerderij is perfect voor kopers die op zoek zijn naar het ultieme huis met enorm veel ruimte en eindeloze mogelijkheden. We hebben een plan laten maken om het rijksmonument verder te verduurzamen, klaar voor de toekomst. Ben je benieuwd geworden naar deze riante en charmante boerderij? We nemen je graag mee voor een tour.