FRANS HALSLAAN 27 HILVERSUM
Aan de Frans Halslaan 27 in Hilversum staat deze bijzondere villa, een markant huis dat zich onderscheidt. Het is de enige woning in de laan zonder puntdak met de kenmerkende oranjerode Tuile du Nord-dakpannen. De kubistische vormgeving, zandkleurige bakstenen gevels en siermetselwerk geven het een eigen karakter. In de naoorlogse periode, toen woningnood hoog was, werden veel grote woningen gesplitst om extra woonruimte te creëren. Deze villa werd destijds gesplitst in een boven- en benedenwoning, beide met een royaal oppervlakte van circa 171 m² en nog eens 27 m² aan inpandige ruimte. Oorspronkelijk gebouwd in 1922, draagt het niet voor niets de status van gemeentelijk monument (GMH1166).
Deze fantastische woning biedt een uitzonderlijke hoeveelheid ruimte van maar liefst 171 m² op de begane grond, met een fijne stadstuin rondom. Geen trappen, geen opstapjes maar een gelijkvloers huis met sfeervolle haardpartijen en een prettige ligging dicht bij het centrum. Dit huis is ideaal voor verschillende doelgroepen. Een samengesteld gezin dat zoekt naar ruimte en een rustige, groene omgeving vlakbij internationale scholen. Of een stel dat toe is aan een nieuwe woonfase en de overstap wil maken van een grote villa naar een ruim, gelijkvloers alternatief, zonder concessies te doen aan comfort en woongenot. Ook een inwonend studerend kind of een mantelzorgontvanger kan in dit huis een fijne plek met privacy krijgen. Traditionele appartementen zijn vaak te klein, maar deze woning biedt het beste van beide werelden: de ruimtelijkheid van een huis en het gemak van een gelijkvloerse indeling.
Frans Halslaan 27 is een huis met een verhaal. Hier is jarenlang met veel plezier gewoond en geleefd. Maar zoals met elk huis komt er een moment voor een nieuwe fase, nieuwe plannen en nieuwe ideeën. Dit huis vraagt om een koper die niet alleen de potentie ziet, maar ook zin heeft om er weer een geweldig thuis van te maken. Een eigentijdse update die aansluit bij de wensen van nu, zonder afbreuk te doen aan het karakter.
DE TOUR
De villa ligt op de hoek van de Frans Halslaan en de Wernerlaan. De oprit, gelegen aan de Frans Halslaanzijde, biedt plaats aan één of twee auto’s en leidt naar de entree. De overdekte entree straalt ingetogen elegantie uit, met fraai metselwerk dat subtiel verwijst naar de stijl van de Amsterdamse School.
Bij binnenkomst kom je in de vestibule, met direct rechts een fijne kantoorruimte van circa 12,5 m². Een markante schouw met charmante gele tegeltjes geeft deze ruimte karakter, en dankzij ramen aan twee zijden is er veel natuurlijk licht. Dit maakt de kamer ideaal als werkplek, maar ook geschikt als slaapkamer.
Loop je verder, dan kom je in de centrale hal. Oorspronkelijk was dit het trappenhuis van de villa, voordat de woning in 1947 werd gesplitst. De hal, circa 14 m² groot, vormt het hart van het huis en geeft toegang tot vrijwel alle ruimtes. Hier bevindt zich een grote schouw, opnieuw uitgevoerd in Amsterdamse Schoolstijl met blauwkleurige tegeltjes.
Vanuit de hal lopen we tegen de klok in door de woning. Eerst komen we in de eetkamer van circa 22 m², een ruime en lichte plek met uitzicht op de Frans Halslaan. Op de vloer ligt origineel massief parket en ook hier een schouw, voorzien van de kenmerkende kleurrijke -in dit geval mosgroene- tegeltjes. De schoorstenen zijn er nog, de schouwen kunnen opnieuw functionerend gemaakt worden.
Vanuit de eetkamer loop je via een deuropening naar de woonkamer, die ook via de hal te bereiken is. Deze ruimte valt op door de grote raampartijen aan twee zijden, wat zorgt voor veel lichtinval. Leuk detail: je hebt zowel zicht op de Frans Halslaan als op de Wernerlaan. In deze woonkamer bevindt zich de vierde schouw in Amsterdamse Schoolstijl met een Noorse houtkachel die nog in gebruik is. Vanuit de woonkamer is er een deur naar de tuin aan de Frans Halslaanzijde.
Naast de woonkamer ligt de keuken, een eenvoudige maar functionele ruimte met zicht op de Wernerlaan. Hier is plek voor een knusse ontbijttafel, perfect voor een kop koffie en de krant in de ochtend. Vanuit de keuken leidt een trap naar de kelder van 20 m², een ruimte met stahoogte die verrassend praktisch is. De trap is een klassieke luie trap, waardoor de kelder goed toegankelijk is. De ruimte is droog en leent zich uitstekend voor opslag, een wijnkelder of een archief. Of misschien een tafeltennistafel en anders gewoon als een fijne plek om proviand en seizoensspullen op te bergen, zonder dat je daar in huis ruimte voor hoeft vrij te maken.
In de hal bevindt zich het toilet. Daarnaast ligt een tweede slaapkamer van circa 16 m², met een doorgang naar een aangrenzende tuinkamer die tevens vanaf een andere zijde te bereiken is. Grenzend aan de hal, naast de deur naar de vestibule, bevindt zich een tweede gang. Hier kom je eerst langs de badkamer, voorzien van een dubbele wastafel, bad, toilet en douche. Loop je verder, dan kom je weer in de eerdergenoemde tuinkamer, die doorloopt tot aan de zijtuin en de oprit. Hier is een tweede keuken en via openslaande deuren heb je direct toegang tot de zonnige zijtuin op het westen.
Wat dit huis bijzonder maakt, is de speelse indeling: vrijwel alle kamers zijn met elkaar verbonden, maar ook afzonderlijk via de hal te bereiken. Dit zorgt voor flexibiliteit en een unieke dynamiek. Om de mogelijkheden inzichtelijk te maken, is er een alternatieve indeling ontworpen door Jeroen Calis Architecten uit Laren. Dit biedt kopers de kans om de woning volledig naar eigen wens vorm te geven. Of het nu gaat om een ruim en comfortabel appartement, een levensloopbestendige woning of een herindeling die optimaal aansluit bij een nieuwe woonfase, de basis is er. Daarbij is dit ook hét moment om het huis verder te verduurzamen. Dit huis wacht op iemand die de potentie ziet, er toekomst in voelt en het met liefde nieuw leven inblaast.
HILVERSUM
De Frans Halslaan ligt in een geliefde wijk in Hilversum-Zuid, een woonomgeving die rust, ruimte en uitstekende voorzieningen combineert. De brede lanen, de nabijheid van winkels en natuur en de centrale ligging maken dit een aantrekkelijke locatie. Vlakbij ligt de Gijsbrecht van Amstelstraat, een populaire winkelstraat met een mix van speciaalzaken, boetieks, supermarkten en horecagelegenheden. Voor een uitgebreider aanbod is er het stadscentrum met de Groest en het Marktplein, waar een breed scala aan restaurants, cafés en uitgaansgelegenheden en het populaire filmtheater te vinden is. Hier bevinden zich ook foodhall Mout, bioscoop VUE en diverse muziek- en horecagelegenheden die bijdragen aan het dynamische karakter van de stad. Daarnaast zijn er de Gooische Brink en het Hilvertshof, waar zowel bekende ketens als luxe winkels te vinden zijn.
Hilversum heeft topvoorzieningen en is op dat vlak de onbetwiste nummer één in het Gooi. Het Tergooi Ziekenhuis biedt hoogwaardige medische zorg en er zijn veel goede (middelbare) scholen. De International School Hilversum trekt internationale gezinnen aan, wat de stad extra aantrekkelijk maakt voor expats. Op korte afstand liggen het Corversbos en de Hoorneboegse Heide, ideaal voor wandelen, fietsen en buitensporten. Daarnaast biedt de regio uitgestrekte natuurgebieden zoals de Loosdrechtse Plassen en de bossen rond Lage Vuursche.
BEREIKBAARHEID
Hilversum heeft uitstekende verbindingen via de A1, A2 en A27, waardoor steden als Amsterdam, Utrecht en Amersfoort binnen 30 minuten bereikbaar zijn. Station Hilversum Centraal en Hilversum Sportpark bieden snelle treinverbindingen naar Schiphol, Amsterdam en andere grote steden. Daarnaast zorgen meerdere buslijnen voor goede lokale en regionale verbindingen.
WETENSWAARDIGHEDEN
Hilversum is niet alleen bekend als mediastad, maar ook als een bestemming voor architectuurliefhebbers. De stad is onlosmakelijk verbonden met architect Willem Marinus Dudok, die onder meer het iconische Raadhuis van Hilversum ontwierp, evenals talrijke schoolgebouwen en andere openbare gebouwen in opdracht van de gemeente. Andere architectonische hoogtepunten zijn:
- Schouwburg Gooiland (Jan Duiker) – een fraai voorbeeld van Nieuwe Zakelijkheid
- Sanatorium Zonnestraal (Duiker en Bijvoet) – UNESCO-genomineerd modernistisch erfgoed
- Sint-Vituskerk (Pierre Cuypers) – de vier na hoogste kerktoren van Nederland en een neogotisch meesterwerk
- Beeldbepalende woonwijken zoals de Bloemenbuurt en het Ministerpark met Dudok-woningen
KORTOM
Een woning die zich onderscheidt. Het is de enige in de laan zonder puntdak en met een kenmerkende kubistische vormgeving. De zandkleurige bakstenen gevels en het siermetselwerk geven het een eigen karakter. Met een royale woonoppervlakte van circa 200 m² op de begane grond biedt deze gemeentelijk monumentale woning een unieke combinatie van ruimte en gemak. Geen trappen of opstapjes, maar een gelijkvloers huis met sfeervolle haardpartijen. Parkeren op eigen terrein en een stadstuin rondom.
Deze woning is ideaal voor wie zoekt naar ruimte en comfort in een rustige, groene omgeving dicht bij het centrum en internationale scholen. Of het nu gaat om een samengesteld gezin, een stel dat een ruim gelijkvloers alternatief zoekt of iemand die de voordelen van een huis en een appartement wil combineren—dit huis biedt het allemaal. Met de juiste eigentijdse update is het klaar voor een nieuwe woonfase, zonder afbreuk te doen aan het karakter.