Omschrijving

KAZERNESCHOOL TE KOOP

Het voormalige schoolgebouw dat ooit bij de Van Heutszkazerne behoorde is te koop. Het karakteristieke pand stamt uit 1874 en diende voornamelijk als onderwijslocatie voor (onder)officieren. Pas in 1938 kreeg de kazerne de naam waaronder zij nog altijd bekendstaat, vernoemd naar Joannes Benedictus van Heutsz, een officier uit het Nederlandse leger. Het gebouw bestaat uit een begane grond en 3 riante verdiepingen elk circa 310 m2 groot. Het totale vloeroppervlak bedraagt circa 1240 m2 en staat op een perceel van circa 356 m2.


PLAN
Afgelopen jaren is een (goedgekeurd) plan gemaakt voor een herbestemming van 4 zeer grote appartementen om er te wonen. Het bestemmingsplan geeft ruimte voor een mix van bijvoorbeeld kantoren en loftwoningen kan dit unieke gebouw worden behouden en met deze prachtige invulling blijft het karakter van het gebouw bewaard.

Eerder leek het erop dat het gebouw zou worden gesloopt. Dat is gelukkig van de baan en het gebouw staat op de nominatie om een gemeentelijke monumentenstatus te krijgen. Het achterstallige onderhoud heeft afgelopen decennia een flinke lekkage veroorzaakt, waardoor een groot deel van de dakconstructie vervangen zal moeten worden. Daarnaast zal een restauratie van het complete casco noodzakelijk zijn. Het betreft dan ook een restauratieproject waarbij het monumentale karakter bewaard dient te worden. Een restauratieplan is opgesteld en gemeente Kampen heeft een subsidie aan deze restauratie gekoppeld.


BESTEMMING
De voormalige kazerneschool heeft een gemengde bestemming. Kijk op ruimtelijke plannen voor meer informatie.


INTERESSE?
Interesse om dit gebouw te herontwikkelen naar kantoren en loftwoningen? Wij zijn op zoek naar een ontwikkelaar met affiniteit voor historische gebouwen of een actieve groep die samen iets zoeken om te wonen of te werken. Er zijn plannen beschikbaar. Neem contact met ons op, wij informeren u graag!


HISTORIE KAZERNESCHOOL VAN HEUTSZ
De Van Heutszkazerne in Kampen is een goed voorbeeld van de kazernebouw zoals deze tot midden 19e eeuw veel voorkwam, waarbij burgerbebouwing uitgroeide tot een militair gebouw of complex. Tot 1872 mochten kazernes namelijk niet buiten de omwalling van vestingsteden gebouwd worden. De kazerne is rond 1810 gestart door het samenvoegen van enkele burgerhuizen. Door verwerving van aangrenzende en achterliggende percelen en panden is het uitgegroeid tot een ensemble van gebouwen met een complexe plattegrond, deels ingeklemd tussen de andere bebouwing.

Het hoofdgebouw van de kazerne heeft toevoegingen (vleugels) uit 1830, 1851 en 1853, en een verbouwing uit 1844. In 1854 volgt de bouw van de exercitieloods. Omstreeks 1860 wordt er een reinigingslokaal toegevoegd op het binnenterrein, achter het pand Buiten Nieuwstraat 83, het belendende pand van het schoolgebouw. Dit pand huisvestte de werkplaats van de geweermaker.

In 1874 volgt met de bouw van het schoolgebouw de laatste grote toevoeging aan het complex. Het schoolgebouw wordt met de rechterzijde tegen de werkplaats van de geweermaker en het reinigingslokaal aangebouwd. Op oude tekeningen uit 1861 en 1868 blijkt dat er al sprake is van een “ontworpen schoolgebouw”, maar hiervoor moesten eerst drie percelen worden onteigend.

In 1876 volgen nog wat kleinere uitbreidingen, zodat het schoolgebouw, via het reinigingslokaal werd verbonden met het hoofdgebouw. Later is er tussen het hoofdgebouw en het schoolgebouw nog een verbinding aangebracht in de vorm van een loopbrug.

Het schoolgebouw binnen de kazerne
In 1850 kwam het instructiebataljon naar de kazerne en in 1877 werd de ‘hoofdcursus’, de officiersopleiding naar het huidige gebouw verplaatst. De bouw van het schoolgebouw in 1874 hangt samen met de komst van deze cursus in 1877. De kazerne wordt in deze tijd “Kazerne van het Instructiebataljon” genoemd. De naam “Van Heutz, volgt pas in 1938, naar Generaal Van Heutsz, de bekendste generaal die in de kazerne is opgeleid.

In 1924 verdwenen de drie genoemde lesfuncties uit Kampen, en ook het instructiebataljon werd in deze tijd gesloten. Na de verdwijning van de lesfuncties werd in 1925 in een deel van het schoolgebouw ook de Militaire Geneeskundige Dienst ondergebracht. In deze periode wordt ook de toegang tot de Buiten Nieuwstraat gerealiseerd.

Tot aan de tweede wereldoorlog huisvest de kazerne het S.R.O.I, eveneens een militair onderwijsinstituut. Na de tweede wereldoorlog kwam het C.O.A.K. in de gebouwen, een opleidingsinstituut voor militaire administratie. Vanaf de jaren ’50 van de twintigste eeuw wordt er plaats gemaakt voor het Artilleriemeetregiment, dat in 1963 de kazerne verlaat. De laatste militaire gebruiker is het 2e C.O.A.K die de kazerne tot 1973 in gebruik heeft. Door deze verdwijning is Kampen vanaf 1973 geen garnizoensstad meer.

De gemeente Kampen had het complex inmiddels in eigendom en heeft het in die tijd verhuurd aan verschillende gebruikers. Vanaf 1976 nam de Christelijke Sociale Academie zijn intrek in de gebouwen, en in 1981 kwam de Christelijke Academie voor Journalistiek hierbij. De Academie is de laatste gebruiker geweest van de kazernegebouwen, in 2004 vertrok het opleidingsinstituut uit Kampen en kwamen de gebouwen leeg te staan.

Het hoofdgebouw is in de periode 2014-2016 gerestaureerd en herbestemd. In de jaren ervoor waren diverse aanbouwen op de binnenplaats en de loopbrug al verwijderd. Van de voormalige exercitieloods is alleen de voorgevel gerestaureerd, erachter heeft in dezelfde periode 2014-2016 nieuwbouw plaatsgevonden. Vanwege financiële middelen is het schoolgebouw al die tijd ongemoeid gelaten. In 2014 is er zelfs een sloopvergunning voor het gebouw aangevraagd door de toenmalige eigenaar. Dankzij de inspanningen van de Stichting Stadsherstel Kampen is het zover niet gekomen.

Kenmerken

Overdracht

Vraagprijs
€ 850.000 k.k.
Status
Verkocht onder voorbehoud
Oplevering
In overleg
Adres
Buiten Nieuwstraat 85
Postcode
8261 AS
Plaats
Kampen

Bouw

Soort woonhuis
Herenhuis, Vrijstaande woning
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1874
Onderhoud binnen
Matig
Onderhoud buiten
Matig
Bijzonderheden
Monumentaal pand, Kluswoning, Erfgoed

Oppervlakten en inhoud

Woonoppervlakte
ca. 1.160m²
Perceeloppervlakte
ca. 346m²
Inhoud
ca. 5.000m³

Indeling

Aantal kamers
25
Aantal slaapkamers
9
Aantal verdiepingen
4

Buitenruimte

Ligging
Aan rustige weg, In centrum

Ligging & Locatie

[ { "address": "Buiten Nieuwstraat 85", "zipCode": "8261 AS", "city": "Kampen", "lat": 52.5609441, "lng": 5.9137558, "heading": 0, "pitch": 0 } ]
Bekijk kaart

Plattegronden

Buiten Nieuwstraat 85, Kampen plattegrond-0
Buiten Nieuwstraat 85, Kampen plattegrond-1
Buiten Nieuwstraat 85, Kampen plattegrond-2
Buiten Nieuwstraat 85, Kampen plattegrond-3
Buiten Nieuwstraat 85, Kampen plattegrond-4

Contact

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Wij helpen u graag

Fijn dat je contact hebt opgenomen!

We zorgen ervoor dat je spoedig een reactie van ons ontvangt op:

Sorry, we kunnen helaas niet met zekerheid vaststellen of je een mens of een geautomatiseerde bot/spammer bent. Hierdoor kunnen we het formulier dat je hebt ingevuld niet verzenden. Probeer het opnieuw of neem direct contact op met de makelaar via e-mail.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of u alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.

Persoonlijke gegevens

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms