Verhalen
R-LADDER
De R-Ladder, ook wel bekend als de circulaire ladder, vertegenwoordigt diverse niveaus van circulair denken en handelen. Het concept streeft naar minimalisatie van afval, maximalisatie van hergebruik en bevordering van duurzaamheid. Het omvat tien niveaus van handelen, van 'reduce' (verminderen) tot 'reinvent' (heruitvinden). Elk niveau impliceert een specifieke benadering om efficiënter met materialen en hulpbronnen om te gaan, gericht op hergebruik, herstel, herontwerp en het minimaliseren van verspilling. Het doel is om circulaire praktijken en duurzaamheid te bevorderen binnen verschillende sectoren, waaronder erfgoedbehoud, bouw en productie. De R ladder heeft de volgende treden en ziet er als volgt uit
1. Reduce - Verminderen
Hoewel niet direct van toepassing voor Redres, focust dit niveau op het minimaliseren van grondstoffen en het voorkomen van onnodige schade aan erfgoed.
2. Reuse - Hergebruiken
Redres omarmt herbestemming als kernprincipe. Door zorgvuldig erfgoed en vintage vastgoed te behouden, geeft Redres objecten een nieuw leven, waarbij unieke architecturale kenmerken bewaard blijven en geschiedenis wordt geëerd.
3. Repair - Repareren
Het herstellen en renoveren van erfgoed is een integraal onderdeel van Redres' aanpak. Restauratie herstelt erfgoed in zijn oorspronkelijke grandeur, zodat er weer generaties lang kan worden genoten van de schoonheid ervan.
4. Refurbish - Opknappen
Redres bevordert het opfrissen en renoveren van erfgoed op een manier die de originele stijl en waarde respecteert. Modernisering wordt gecombineerd met behoud van de authentieke uitstraling.
5. Refabricate - Opnieuw fabriceren
Bij dit niveau worden oude materialen en technieken uit gesloopte gebouwen opnieuw toegepast in nieuwe contexten, hoewel niet direct van toepassing voor Redres is dit een belangrijk onderdeel van de R-ladder.
6. Remanufacture - Nieuw product van 2e hands
Dit niveau focust op het vervaardigen van nieuwe objecten met gerecyclede materialen en combineert moderne technologieën met traditionele erfgoedpraktijken.
7. Repurpose - Hergebruik met aanpassing
Het hergebruik van bestaand vastgoed met aanpassingen om aan nieuwe behoeften te voldoen, is een belangrijk aspect binnen de portfolio van Redres.
8. Recycle - Recyclen
Hoewel minder prominent in de erfgoedcontext, staat dit niveau voor het recyclen van materialen en het bevorderen van duurzame projecten.
9. Recover - Terugwinning
Binnen Redres niet van toepassing.
10. Reinvent - Heruitvinden
Op dit niveau kan Redres zich richten op innovatie van erfgoedbenaderingen en -praktijken door traditionele en moderne methoden te combineren zoals bijvoorbeeld het verduurzamen van monumenten of tecweken met 3-D technieken.
Kortom
Redres engageert zich op verschillende niveaus van de R-Ladder voor het waarderen en behouden van erfgoed met focus op duurzaamheid, schoonheid en respect voor geschiedenis en circulaire principes. Het begrip 'redres' verwijst naar het proces van het herstellen van iets naar zijn oorspronkelijke staat, zoals een object, structuur of situatie. In deze context impliceert 'redres' het herstellen van iets naar zijn vorige staat binnen het bredere kader van circulariteit en duurzaamheid en past daarmee perfect in de filosofie van de R-Ladder.